Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Cerridwen

De Keltische drievoudige godin van de duistere profetische kracht en transformatie, een wijze, orakelende vrouw. Zij is een patroon voor alle dichters en barden.Haar naam is onder andere afgeleid van het Keltische woord Cerru, wat Chauldron betekent en cerdo wat varken inhoudt en je spreekt hem uit als Ker-rid-when. Deze godin symboliseert het element aarde, geluk, poëzie, dood, vruchtbaarheid, de kunsten en de wetenschap, alsmede astrologie. Zij staat tevens in verband met het Keltische jaarfeest Samhain.

Cerridwen wordt vaak ook voorgesteld als een zeug, een van haar titels is dan ook Sýr. Haar attribuut is de ketel, (chauldron). De ketel is hét symbool van hergeboorte, vernieuwing , transformatie ook onuitputtelijke overvloed en is dan ook dé representatie van de moederschoot van de Grote Moedergodin. De ketel van Cerridwen heet Awen en vertegenwoordigd de onderwereld. In de ketel brouwt Cerridwen een drank, die Greal genoemd wordt, die de goddelijke liefde en inspiratie gaf en ook het inzicht in verleden, heden en toekomst. Haar ketel wordt ook wel bewaakt door de Negen Morgens (Ninefold Sisterhood of the Morgens). Uit de Keltische orale traditie stamt ook het verhaal van Cerridwen en haar hulpje Gwion. Een verhaal wat tot op de dag van vandaag nog wordt verteld:

Cerridwen had 2 kinderen: heel mooi kind genaamd , Creidwy en een hele lelijk kind wat zij Afagdu heeft genoemd. Ze vond het zo erg dat Afagdu zo lelijk was, dat zij een drank wilde maken die hem de meest slimme en geïnspireerde mannen ter aarde zou maken. Hiervoor liet zij 6 kruiden koken in haar chauldron. Deze moesten 1 jaar en 1 dag koken voordat de drank klaar zou zijn. Haar hulpje Gwion kreeg de opdracht om het brouwsel te bewaken en erin te roeren. Op een dag kreeg Gwion tijdens het roeren 3 druppels van de gloeiend hete drank op zijn hand. Hij likte het eraf, het deed hem immers pijn. Plots…beschikte hij over het vermogen om alles te horen in de wereld en begreep hij alle geheimen van wat was en ging komen. Hij schrok, want Cerridwen zou heel boos worden als zij erachter kwam dat Gwion en niet Afagdu beschikte over de gaven die zij voor haar zoon had bedoeld. Hij vluchtte en Cerridwen achtervolgde hem. Door zijn nieuwgevonden gave om te kunnen transformeren veranderde Gwion achtereenvolgens in een haas, en Cerridwen in een windhond; als vis dook hij in het water, maar Cerridwen bejaagde hem in haar vorm als otter; Gwion ontsnapte en veranderde in een vogel en koos het luchtruim, maar Cerridwen werd een havik. Ten slotte werd Gwion een graankorrel en verborg zich in een schoof, maar Cerridwen werd een kip en at hem op. De graankorrel werd echter een baby in haar buik, en na negen maanden baarde ze een stralend kind. Cerridwen voelde liefde voor hem en zij kon zich er dan ook niet toe zetten dit kind het leven te ontnemen. Twee dagen voor de eerste mei gooide ze hem alsnog in een leren zak in de rivier; met Allerheiligen werd hij eruit gevist, hij was blijven leven en bleek de grote dichter Taliesin te zijn, die de geschiedenis aan iedereen bekend maakte.

Door dit verhaal is Cerridwen dus het patroon van de dichters , omdat zij hierdoor vinden dat zij hun gave aan Cerridwen en haar drank hebben te danken. Verder zien de Druïden in dit verhaal van transformatie ook de verschillende vormen van verandering die je ziel verschillende levens moet doorstaan, vooraleer je erachter kunt komen wat de reden van je bestaan is.

Als je Cerridwen’s aanwezigheid in je leven voelt, dan luidt dit een tijd van dood en wedergeboorte in. Je zult oude zaken moeten loslaten en accepteren dat dingen veranderen. Niets is weg voor altijd, maar het maakt een transformatie door en wordt op die manier op nieuw geboren. Loslaten zal je uiteindelijk dienen in je groei naar heelheid.© Hydrangea Online / Laatste update: 29-09-2004 / 12926 x bekeken