Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Nine Morgens of Avalon ( de negen godinnen van Avalon)

Nine Morgens
on the isle of Avalon
Nine Morgens
spin the wheel of time
Nine Morgens
live behind the shining veil
Nine Morgens
weave the web of life...


Aan het hoofd van alle priesteressen op Avalon stond Morgan (ook wel bekend als Morgaine of Morgen) le Fey. Zij is de godin van liefde, poëzie, schoonheid, kracht en wijsheid. Zij is een wezen van licht en duister tegelijk en kent vele verschijningsvormen. Een van de oudst bekende verschijningsvormen is die van de Negenvoudige Zusterschap van de Morgens ( Ninefold Sisterhood of the Morgens). De namen van de 9 zusters worden genoemd in een gedicht genaamd “Vita Merlini”. De namen van de Morgens of zusters zijn: Moronoe, Mazoe, Glitonea, Gliten, Cliton, Tyronoe, Thitis, Thetis and Morgen la Fey. Alleen de laatste naam is echt bekend geworden door de Arthur legende.

In het Welsh betekent Morgen overigens hetzelfde als Modron en Madron, namelijk : moeder.
De negen Morgens bezitten ieder een aantal afgesplitste aspecten die tesamen de ene grote Moeder Godin vormen. Dat gaat om scheppende, maar ook destructieve krachten. Licht en duister, alles is in balans. De Morgens zijn ook bekend om hun gave tot studie en het beoefenen van de edele kunsten als astronomie, astrologie, wiskunde en natuurkunde. Ook zijn zij beroemd door hun kennis van helingsmethoden, kruidenkennis , hun muziek en hun schoonheid, maar ook hun mogelijkheid om van vorm te veranderen en te verschijnen op verschillende plaatsen tegelijk.

In een legendarische context worden de negen zusters gezien als 3 drievoudige godinnen, allen variërend van maagd tot moeder tot oude vrouw. Samen vormen zij dan negen in capes gehulde figuren die zitten bij de chauldron van inspiratie, onsterfelijkheid en wedergeboorte ( Cerridwen’s Chauldron) in een grot onder de Glastonbury Tor, in de onderwereld Annwn. Soms worden ze ook gezien als negen schemerige figuren die in de sluiers rondom de Tor te zien zijn.

Ook zijn hun vrouwelijke vormen soms zichtbaar in de wilgenbomen die het eiland Avalon bewaken. Sterfelijken kunnen soms een glimps van ze opvangen als ze wegschieten in de mist die altijd nog rond Avalon hangt. In het landschap bij Glastonbury worden ze ook waargenomen in de vorm van kraaien, witte duiven, groene spechten en haviken.
© Hydrangea Online / Laatste update: 21-11-2004 / 11550 x bekeken