Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Stonehenge

Stonehenge.
Where the demons dwell,
Where the banshees live,
And they do live well
Stonehenge.
Where a man is a man.
And the children dance,
To the pipes of pan.


(deel uit de tekst “Stonehenge”van Spinal Tap)Een plaats van groot mysterie. Een plaats waar iedereen op één of andere manier wel wordt bevangen door een gevoel van ‘dit is bijzonder”. Plek waar door de eeuwen heen Druïden en andere paganisten komen om, onder andere, midzomer te vieren. Kortom: een heel speciale plek met een heilige status. Wat is het nu? Er worden verschillende dingen gezegd: Een tempel, een zonne- of maankalender, een graf, een offerplaats, een toegangspoort het hiernamaals, etc .En dan nog een vraag die geregeld wordt gesteld: Is het überhaupt wel gebouwd door mensen? Er wordt zelfs hier en daar beweerd dat de henge direct is te linken aan Atlantis.

Overal ter wereld wisselen de theorieën over Stonehenge. Maar niemand kan tot op de dag van vandaag precies zeggen wat het nu is, behalve dat je er duidelijk de magie kunt voelen.. Ik heb wat beweringen en feiten over Stonehenge verzameld:

Stonehenge is een Neolitisch stenen bouwwerk, dat 13 km ten noorden van Salisbury ligt, in Wiltshire, England. Het is gebouwd op een leycentrum, oftewel een kruispunt van de zogenaamde Leylijnen, zodat deze plek een echte krachtplaats is. Vermoedelijk werd de start van dit bouwwerk, dat eerst van hout was met wat grondwerken, aangevangen ergens tussen 2900 en 2000 voor Christus. Een precieze datering van alle delen is nog steeds niet gemaakt. Opgravingen en koolstofdatering tot op heden hebben onthuld dat Stonehenge een buitengewoon lange geschiedenis heeft als gebruik van ceremonieel of religieus centrum of beide. De henge is gebouwd in 4 fasen ( dit werd duidelijk uit de eerdergenoemde koolstofdatering).

De eerste fase besloeg onder andere het graven van een ronde greppel en het opwerpen van een aarden wal eromheen. Aan de binnenkant ervan werden houten palen geplaatst in de gaten die men nu de “Aubrey holes” noemt. In de tweede fase plaatse men houten palen in het midden van de eerdere cirkel. In de derde fase werden de eerste stenen geplaatst. Zowel de originele cirkel van ongeveer 30 stenen (en leggers) als het kenmerkende hoefijzer gedeelte van de Henge werden geplaatst in deze fase, welke behoorlijk lang duurde. In de laatste fase werd er binnen de eerste stenen cirkel.Zowel de toegangsweg als de opening van de binnencirkels zijn naar het punt gericht waar de zon opgaat tijdens de zomerzonnewende. Op die dag zie je precies de zon loodrecht staan boven de zogenaamde Heel(hiel)stone, ook bekend als Friar’s Heel, dat volgend sommigen weer afstamt van de naam “Freya's Heol" of "Freya Sul", dat verwijst naar de Germaanse godin Freya. Naast de heelstone zijn er nog een aantal kenmerkende stenen, zoals de Altar(altaar) stone , een groene zandstenen steen van 5 meter groot. Deze steen is van een ander materiaal dan de andere stenen in de henge. Ook is er nog de Slaughter(slacht) stone, die bevindt zich buiten de cirkel en is ook erg groot. Hij stond eerst rechtop, maar ligt nu. Het grootste deel van deze steen gaat schuil onder de oppervlakte. Daarnaast is er nog een laan, die vanaf Stonehenge doorloopt naar de rivier Avon.

De plaats is al sinds mensenheugenis een plek waar rituelen werden gevierd. Ook nu nog is het elk jaar met de zomerzonnewende (het zomersolstitium) een verzamelplek voor allerlei paganistische stromingen en wordt er de hele avond en nacht gefeest. Nadat bij vroegere vieringen onlusten waren uitgebroken werd Stonehenge in 1985 voor het publiek gesloten. In 2000 mochten er ter gelegenheid van het nieuwe millennium voor het eerst weer bezoekers bij. Om nieuwe problemen te voorkomen heeft English Heritage, de dienst die het monument beheert, een verbod ingesteld op versterkte muziek, huisdieren, glazen flessen en vuurwerk. En het is mogelijk om special access tot de middencirkel te hebben. Uiteraard tegen betaling. Maar het moet hoe dan ook een zeer mooie ervaring zijn om in het hart van de henge de zon op te zien komen.

Stonehenge, wat feit of fabel is is niet voor iedereen duidelijk. Toch blijft één ding over dit stenen monument overeind staan: hoe dan ook is het een bijzondere en door velen als krachtig ervaren plek.© Hydrangea Online / Laatste update: 26-09-2004 / 11336 x bekeken