Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Pentagram/Pentakel

De vijfpuntige ster die met 1 lijn te trekken is. Algemeen bekend als een heksensymbool, maar en dat is minder bekend, voor veel meer groepen van betekenis. Het pentagram is onder mee rook bekend als druïdenvoet en merrievoet ( van nachtmerrie). Ook Pythagoras kende het pentagram (het woord penta staat voor 5 en het hart van het pentagram vormt weer een pentagon, welbekend van het Amerikaans ministerie voor defensie) als heilig symbool voor de harmonie tussen het fysieke en het psychische, zodat het ook bekend werd als teken van gezondheid. Wie kent ook niet de tekening van de man die met gespreide benen en uitgestrekte armen staat? Dat beeld kun je op een pentagram leggen en je zult zien dat de vier ledematen en het hoofd op de 5 punten van het pentagram passen.

Voor Christenen staat het pentagram voor de 5 wonden die Jesus opliep aan het kruis. De Marokkanen hebben het pentagram in het groen ( ook wel bekend als Salomon’s zegel, hoewel dat volgens mij meer wordt gezegd van de zespuntige ster) op hun Nationale vlag staan. De vrijmetselaars kennen het pentagram ook. Zij dragen het , waarbij het pentagram is opgesierd door vlammen en een G in het midden, als symbool ter herinnering aan de zin.Voor heksen en andere paganisten representeert het pentagram vooral de 4 elementen vuur, wind, water en aarde en het vijfde element dat ether of de menselijke geest wordt genoemd. Het pentagram wordt zowel met de punt naar boven ( dit is de meest bekende wijze van dragen en ook wel genoemd “mind over matter”) als met de punt naar beneden gedragen (“matter over mind”). Dit laatste wordt nogal eens in verband gebracht met vormen van satansverering, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Vooral in traditionele covens is het pentagram, gedragen met de punt naar beneden, een symbool voor een tweedegraads inwijding. In dat jaar is het van belang dat de leerling zich buigt over de schaduwkanten van het leven en zichzelf. Als het pentagram ondersteboven wordt gedragen met daarin een geitenkop, dan wordt dit over het algemeen wel in verband gebracht met satansverering.

Ook zie je dat het pentagram tegenwoordig ook wordt gedragen door mensen die niet per definitie paganisten zijn, zoals Gothics. Dus het treffen van iemand met een pentagram om, zegt niet altijd dat je met een heks van doen hebt, hoewel mijn ervaring is, dat het vaak wel het geval is. Toch kom ik ook even zoveel heksen tegen die totaal geen pentagrammen dragen. Het al dan niet dragen maakt je zeker niet meer of minder heks. Het is een persoonlijke keuze, voor sommigen al dan niet bepaald door omgevingsfactoren.

Een pentagram met een cirkel eromheen wordt ook wel pentakel genoemd. Een pentakel is tevens een altaartool die bestaat uit een ronde schijf van hout, klei of metaal die wordt gebruikt om benodigdheden voor een ritueel op te leggen en te zegenen. Een pentakel is ook vrij gemakkelijk zelf te maken van klei of hout. Je kunt het dan zo groot of klein maken als je zelf wilt en bewerken naar eigen smaak. Op die manier leg je er ook heel erg je eigen energie in…
© Hydrangea Online / Laatste update: 14-08-2004 / 33809 x bekeken