Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Midwinter

De tweede viering in mijn opleiding. Feest van het nieuwe licht, de voorbereiding ervan. De godin is zwanger van de zon, zei één van de deelnemers en dat vond ik wel mooi klinken. De aarde en wij allemaal zijn zwanger van wat er komen gaat. De duisternis gaat wegtrekken en er komt, letterlijk en figuurlijk, licht voor in de plaats. In de natuur en in onszelf. En dat hebben we gevierd afgelopen zondag.

Van tevoren kregen we een lijstje met benodigdheden, zoals twee bordeaux-rode kaarsen (eentje gotisch en een stompe) een klein mesje, groen en bordeauxrode bloemen en uiteraard kleding in dezelfde kleur. Ik had deze keer een vriendin bij me. Ze heeft wel belangstelling voor deze zaken, maar geen ervaring in werken met cirkelvieringen voor de seizoenen. De cirkel is echter open voor iedereen die in liefde en respect daarin binnen treedt. Dus ook zij was van harte welkom. Het is haar overigens erg goed bevallen. Zo goed dat ze wel vaker meewil. En dat is zo leuk als je dingen kunt delen met mensen. Ze vond het echt heel mooi en daar ben ik dan weer blij om.

Er is een prachtige cirkel gelegd met alle groen en bloemen. In het midden wederom het altaar met de vertegenwoordiging van de 4 elementen (water, aarde, lucht en vuur) en een spiritkaars. Iedereen die wilde, mocht er een klein kracht voorwerp inleggen, zodat hij of zij thuis verder kan werken met de opgewekte Yule-energie.

In stilte gingen we de cirkel in. Eerst reinigen in de wierook en dan tegen de klok in (en zo hebben we de hele tijd gewerkt) naar jouw plekkie in de kring. Daar ontstak onze lerares de eerste festivalkaars en het vuur werd de kring rond gestuurd , door steeds de kaars van je buur aan te steken met de jouwe en ze een fijne winterzonnewende te wensen.

Na het betreden van de cirkel en het aansteken van onze festivalkaarsen hebben we uitleg gehad over de midwinterviering. Wat het inhoudt. De verwachting van het licht, de groei naar nieuwe dingen. Het feest wat zou oud al is…en zo lang voor kerst al werd gevierd. In een tijd waarin men veel bewuster meeging op de stroming van het jaarwiel, de cycli in de natuur. Er werd een ieder gevraagd te verwoorden wat dit specifieke feest voor hem/haar inhoudt en dat leverde weer mooie uitspraken op. Ikzelf was erg blij over dit feest. Voordat ik de opleiding begon ben ik mijn huidige pad ingeslagen en ik voel me er goed bij. Bij Samhain had ik in eerste instantie een heel goed gevoel, in tweede instantie een heel naar gevoel (echt een naar gevoel,) maar nadat ik dat kon plaatsen en ermee heb gewerkt, kwam ik toch tot de conclusie dat het nodig was en heel goed voor me is geweest. Uiteindelijk was ik dus toch blij met wat ik in de periode na Samhain voor mijn kiezen heb gekregen. Ik wilde nu dan ook uitspreken dat ik vol verwachting en blijdschap probeer uit te kijken naar wat komen gaat…ook al weet ik vaak niet wat het zal zijn.

Hierna gingen we naar het rituele gedeelte: We hadden van te voren moeten nadenken over welke dingen we mee wilden brengen naar het licht, wat straks geboren wordt. Intenties waarvan je wilt dat ze straks gaan ontkiemen, dingen waarmee je bent begonnen en die je groei toewenst. Gewoon je persoonlijke intenties. Die hoefde je ook niet te delen met de groep. Voordat we aan het werk gingen, moesten we eerst aanvoelen of die intentie(s) nog steeds goed waren. Daarna mocht je met je mesje in je stompkaars symbolen voor die intenties in je kaars kerven. Toen we klaar waren gingen we 1 voor 1 de cirkel in, richting het altaar om de kaars te ontsteken. Je mocht zelf beslissen waar je ging zitten bij het altaar, zodat je bewust of onbewust, bijvoorbeeld een specifiek element kon uitkiezen. Ik belandde bij de aarde. Er waren ook veel mensen die kozen voor water, viel me op. Water…wat bij mij vooral staat als het element voor gedachten, emoties. Ik heb als intenties meegegeven aan de kaars de verdere groei die ik ben ingegaan. Niet alleen persoonlijk, maar ook in mijn relaties met anderen. Feitelijk wil ik graag alles uit mezelf halen wat er inzit, zonder door te schieten en daar egoïstisch daarin te worden.

Na dit kaarsje hebben we met zijn alleen een kring van waxinelichtjes rond het altaar gemaakt speciaal voor de aarde. Voor de,liefde en de nieuwe dageraad voor onze wereld. Ik moet je zeggen, dat ik dat heel erg indrukwekkend vond. We werkten in het donker namelijk. Alle lichten waren uit en dan die zee van kaarsen, de warmte die ervan uitging, de hoop. Dat deed me wel wat zeg!

Omwille van de tijd (meerdere cirkelgenoten komen van verder weg en moesten een trein halen) zijn we daarna begonnen met het echte feestje: het uitwisselen van kadootjes en het eten en drinken van alle meegenomen (en zelfgebakken) zaken. Normaliter zijn de vieringen overdag, maar in verband met koopzondag en mensen die moesten werken was het deze keer op een zondagavond.

De kaarsen zijn naderhand gedoofd (uitgewapperd of uitgeknepen). Die branden we nu zo spoedig mogelijk thuis verder op, want je intentie gaat pas echt werken als die is meegegeven aan het vuur van de vlam.


Achteraf bekeken:
Ik vond deze viering heel anders dan de vorige. Veel “lichter” in beide opzichten. De energie was wel duidelijk voelbaar aanwezig, maar gonsde niet zo hard de kring rond als de vorige keer. Er is dus niemand niet lekker geworden. Bovendien hebben we best een lange tijd gezeten en de vorige maal hebben we echt uren gestaan. Dat zal vast ook gescheeld hebben. Ik had dan ook geen hoofdpijn en was eigenlijk heel opgewekt en vol energie toen ik ervandaan kwam. Vervuld van het nieuwe licht en van een lekkere portie optimisme over wat er komen gaat…ga ik nu verder. Op naar 1 februari, Imbolc, het echte ”lichte” feest waarin we zaadjes gaan kiemen voor de dingen die we komende jaar ten bloei willen brengen…

© Hydrangea Online / Laatste update: 07-07-2004 / 6348 x bekeken