Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Het Keltisch Jaarwiel


Heksen, Druïden en andere gelijkgestemden vieren gedurende het jaar een aantal, van oudsher Keltische, feesten. Zij volgen hierbij het Keltisch Jaarwiel. De feesten hebben vooral te maken met de jaargetijden, die voor de landbouw heel belangrijk zijn. Men was altijd erg afhankelijk van goede seizoenen voor een vruchtbare en rijke oogst om daarmee de winters door te komen. Een vruchtbare aarde was dan ook een levensbehoefte. Ook symboliseren alle Sabbats naast het veranderen van de seizoenen in de natuur ook de innerlijke veranderingen in de mens. Ook wij volgen dezelfde cyclus van geboorte groei, aftakeling, dood en wedergeboorte. Ieder seizoen kent zijn eigen energie en eigen krachten en is een moment van transformatie. Energie van een feest of festival werkt vaak al enige tijd vooruit en door na het feest. Je kunt die energie aanwenden voor je eigen, persoonlijke groei. Elke cyclus die je meedraait geeft je de mogelijkheid om te groeien en dingen voor jezelf uit te werken. Van dingen in dit leven, tot veel dieper gelegen oude zaken. Meeleven met het natuurlijk ritme zal je op den duur, zo vind ik, helpen een “heler” mens te worden.

Er zijn twee methoden om de jaarfeesten bij te houden, de vaste kalender methode en de veranderlijke methode, die zich baseert op de astrologie. Beide rijtjes met data heb ik opgenomen in de sabbatkalender. Het Jaarwiel begint bij Samhain en gaat via Yule (midwinter of winter-zonnewende), Imbolc, Ostara (lente-equinox), Beltane (Beltain), Litha (midzomer of zomerzonnewende), Lughnasadh (Lammas)naar Mabon (herfstequinox) om weer opnieuw te beginnen bij Samhain. Klik op één van de feesten en je krijgt een kort overzicht met wat het feest inhoudt, hoe je het kunt vieren en wat erbij te eten of drinken. Verder neem ik de verslagen van mijn vieringen binnen de cirkel van Avalon op. Kijk daarvoor bij Avalon cirkel. Uiteraard laat ik bepaalde zaken hierbij wel achterwege, daar niet alles bedeld is om met de hele wereld te delen. Maar je krijgt wel een indruk hoe het vieren van de festivals kán zijn.

Op een aparte receptenpagina kun je diverse recepten en menusuggesties vinden om je Sabbats nog verder te verrijken. Ook op eenrituelenpagina zul je straks rituelen vinden die je kunt uitvoeren op deze feestdagen.


© Hydrangea Online / Laatste update: 04-07-2004 / 25740 x bekeken