Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De Elementen


Aarde, water, lucht en vuur
Stromen door mij, ieder uur
Hoe meer ik mijzelf beter ken
Hoe meer ik één ben, één met hen


Iedere heks, druide en priesteres werkt met de elementen. De elementen die wij allemaal kennen zijn: aarde, water, vuur en lucht. Ze horen bij elkaar. De een kan niet zonder de ander bestaan en je kunt dus ook zeggen dat ze elkaar completeren. Zoals de elementen terugkomen in alles om ons heen, zo zijn zij ook vertegenwoordigd in onszelf. Er zijn 2 elementen die het vrouwelijke aspect vertegenwoordigen, zoals er ook 2 mannelijke elementen zijn. Elementen, of vertegenwoordigingen daarvan vindt je terug op het altaar van de Wiccans (en sommige heksen), maar ook als er op formeler wijze een cirkel wordt getrokken worden de elementen erin betrokken, vaak samen met de wachters van de bijbehorende windstreken.

Hieronder een overzichtje van de elementen en de correspondenties die ze hebben.Aarde:


Ons fysieke Ik. Aarde is de bodem waarop we lopen, de rotsen waarop we klimmen. Aarde vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect en staat voor orde, wet, politiek en ook voor ons lichaam en onze instelling, m.a.w. hoe we met onze voeten op de grond staan (hoe ben je ge-aard). De kleur voor aarde is bruin of groen en zij behoort de windrichting Noord toe. De natuurgeesten die bij dit element horen zijn de Gnomen en de wachter van dit element heet Boreas. Op het altaar wordt de aarde vertegenwoordigd door zout, maar soms ook gewoon door wat aarde of stenen. Het is maar net wat jou trekt.Lucht:


Gedachten. Zonder lucht kunnen we niet leven. Het element lucht vertegenwoordigt het mannelijke aspect en staat voor het leven, logica, geest, communicatie, leren en veel meer. Gedachten, geest, communicatie kan heel ver gaan. Alsof gedragen door de wind. De kleur van het element is geel en de windrichting Oost. De bijbehorende natuurgeesten zijn de Sylfiden en de wachter van het element heet Euros. Op het altaar vertegenwoordig je lucht met wierook en als dat vanwege de lucht niet kan met veertjes.Vuur:


Passie. Vuur is warm, geeft licht. Het vertegenwoordigt het mannelijke aspect en staat voor ambitie, succes, inspiratie, vruchtbaarheid en kracht. De passie en inspiratie van het vuur ervaar je zeker als je creëert. Of je nu schrijft, schildert, dicht..als je door het vuur der passie wordt bevangen, herken je het zeker. De kleur van dit element is rood en het behoort de windrichting Zuid toe. Zijn natuurwezens zijn de Salamanders en de wachter heet Notos. Vuur kan niet anders dan op je altaar staan in de vorm van vuur, dus een kaars.Water:


Emoties. Water stroomt, zoals ook onze emoties. Water vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect en staat voor liefde, intuïtie, genezing en de cyclus van het leven. Emoties zijn belangrijk. Zij vertellen ons over ons innerlijk. Je kunt emoties niet goed verstoppen en het is ook beter dat niet te doen. Door ze te laten stromen, zoals het water, leef je een stuk vrijer. De kleur is blauw en de windrichting is West. Haar natuurgeesten zijn de Undinen (watergeesten) en de wachter van dit element heet Sephyros. op het altaar is dit element aanwezig als olie of een kelk met water.


Naast deze 4 elementen werken heksen ook met een 5e element. Het element Ether (sommigen zeggen liever de geest). Het geen dat alle elementen verbindt. Dat vindt je weer terug in het pentagram en het pentakel.© Hydrangea Online / Laatste update: 04-07-2004 / 49674 x bekeken