Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De 7 Hermetische Principes (De Kybalion)

Door een aantal anonieme geleerden is ooit in de 19e eeuw een boekwerk opgesteld, dat ingaat op een aantal principes zoals geopperd door Hermes. Men noemt het de 7 Hermetische Principes en het boek heet De Kybalion (het is vrijwel alleen in het Engels verkrijgbaar) .

Hier zijn de stellingen op een rijtje:

1 De wet van Mentalisme
2 De wet van Correspondentie
3 De wet van Vibratie
4 De wet van Polariteit
5 De wet van Ritme
6 De wet van het Geslacht
7 De wet van oorzaak en gevolg


Het zijn soms vrij ingewikkelde theoriëen en ik heb ze zeker bestudeerd en moet toegeven dat het soms best ingewikkeld is en moeilijk uit te leggen. Ik zal er nog zeker vaker over nadenken en wellicht mijn teksten nog eens aanpassen. Met wat ik er nu van denk te weten zal ik proberen er zo goed mogelijke uitleg bij te geven.

1 De wet van Mentalisme
“The All is Mind, the Universe is Mental”. Wij zijn ontstaan uit de kracht van het Al. Alles wat bestaat blijft voortbestaan door die kracht van het Al. Wat wij als materieel zien, is alleen een representatie van het mentale.

2 De wet van Correspondentie
"As above, so below; as below so above." Wat in de macrokosmos geldt, geldt ook in de microkosmos en andersom. Alles heeft verband. Zoals ook heksen de verbanden tussen dingen zien. We gebruiken gouden kleuren als we Litha vieren, vanwege het verband met de zon. We kennen gouden dingen dan dezelfde krachten toe als de zon. Die krachten gebruiken we vervolgens om de zon aan te roepen en te eren. Die krachten die we erkennen in meerdere dingen als edelstenen en kruiden kunnen we dan aanwenden voor onze doelen.

3 De wet van Vibratie
“Nothing rests; everything moves; everything vibrates." Alles is altijd in beweging. Alles bestaat uit energie, IS energie. Elk dingetje heeft zijn eigen energie en zijn eigen trilling ook planten ook dieren ook rotsen. Ook de dingen die je doet heeft energie, geeft energie. Hard aan iemand denken als hij of zij je nodig heeft, zendt jouw energie wel degelijk de kant op van die persoon. Dit geldt helaas ook voor negatieve energie..ook die pik je op.

4 De wet van Polariteit
"Everything is Dual; everything has its poles; everything has its pair of opposites; like and unlike are the same; opposites are identical in nature, but different in degree; extremes meet; all truths are but half-truths; all paradoxes may be reconciled."
Met andere woorden, niets kan bestaan zonder zijn tegenovergestelde. Er is geen duister zonder licht, geen goed zonder kwaad, geen liefde zonder haat En zoals al wordt gezegd “like and dislike are the same”, zeggen mensen niet vaak dat haat en liefde erg op elkaar lijken? De tegenovergestelden geven in dit geval elkaar bestaansrecht De polariteit zorgt voor evenwicht. Neem het een weg en het ander bestaat niet meer.

5 De wet van Ritme
"Everything flows, out and in; everything has its tides; all things rise and fall; the pendulum-swing manifests in everything; the measure of the swing to the right is the measure of the swing to the left; rythm compensates."
Ook hier weer die beweging. Ritme houdt die beweging gaande. Zie bijvoorbeeld ook het Jaarwiel. Het kent een zeker ritme ( de 8 sabbats) en als we aan het einde zijn, maken we een nieuw begin, beginnen van voor af aan. Zo ook met dood en wedergeboorte. Zodra de dood intreedt, begint ook weer het proces van b\geboren worden. Ze duwen elkaar als het ware voort, die processen.

6 De wet van het Geslacht
“Gender is in everything; everything has its masculine and feminine principles; gender manifests on all planes." In alles wat er bestaat zit zowel een mannelijke als een vrouwelijke energie. Beiden hebben elkaar nodig en completeren elkaar daarom. De elementen zijn verdeeld in 2 mannelijke en 2 vrouwelijke, de maan is vrouwelijk, de zon mannelijk. Alleen als we in staat zijn met beide krachten te werken en te leven zijn we in evenwicht

7 De wet van oorzaak en gevolg
“Every Cause has its Effect; every effect has its cause; everything happens according to Law; Chance is but a name for Law not recognized; there are many planes of causation, but nothing escapes the Law." Alles gebeurd met een reden en toeval bestaat niet zomaar, zegt deze wet. Het geeft ook heel duidelijk weer waarom heksen de wet van drie hanteren en waarom de wiccan rede besluit met Doe wat je wilt, maar schaadt niemand (en niets zou daar dan achteren moeten staan).. Als je iets doet, wees je dan bewust van de gevolgen die verstrekkend kunnen zijn. Niet alleen tot in jouw omgeving, maar wereldwijd en zelfs voor de kosmos.

Tot zover mijn boeren koudegrondse ideetjes over de 7 hermetische Principe. Uiteraard gevoed door wat anderen er al eerder over te zeggen hadden, maar verteld in mijn eigen woorden.
© Hydrangea Online / Laatste update: 04-07-2004 / 20113 x bekeken