Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Altaar

Het altaar vind ik geen "must-have" voor een heks. In ieder geval als je eraan begint ,denk ik, dat het gewoon iets persoonlijks moet zijn. Met dingen erop die jou wat zeggen en niet omdat dat door allerlei regeltjes en groepen wordt gezegd. Ik zie het meer als een concentratiepunt. Een plekje voor je heks-zijn helemaal van jou alleen, waar je eventjes stil kan staan bij dingen die je als heks bezighouden. Al zet je er alleen maar wat bloemen op en een kaarsje. Het maakt niet uit. Er zijn zelfs heksen die een portable altaar hebben, of zelfs helemaal geen altaar .

Maar, velen willen juist graag een altaar, compleet met alle denkbare tools en geheel volgens de regels ingericht. Dat mag natuurlijk! Als jij er waarde aan hecht misschien vanwege de symboliek van dingen of de behoefte dingen juist heel beeldend te willen weergeven, moet je doen wat je hart je ingeeft.

Tools of magische werktuigen kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk kopen in allerlei winkels en zelfs online. Je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te maken en daarmee laadt je ze met jouw energie. Het mooiste zijn de tools die je krijgt, ofwel als kado ofwel doordat je het via een familielid krijgt (dat geldt dan voor de erfheksen onder ons).

Wat staat en ligt er zoal op een traditioneel (wiccan) altaar?
* een athame (hoewel sommige tradities werken met een zwaard) het is een niet al te scherp mes met desgewenst versieringen op het heft of lemmet. Je athame is alleen van jou en mag dus niet door anderen worden gebruikt, zo wordt gezegd.
* een bolline, een mes met een wit heft en dit is wel scherp. het is een mes waarmee je werkt. Kruiden snijdt, takken snijdt en ritueel voedsel etc.(wel goed schoonhouden dus!)
* een kelk het vertegenwoordigd het vrouwelijke element en hieruit wordt de wijn of een andere rituele drank gedronken. Je kunt beter geen kelk van zilver of metaal nemen, omdat wijn hierin een vieze smaak kan krijgen.
* kaarsen 6 in totaal. 2 voor op het altaar en 1 voor elke windstreek in de betreffende kleuren (groen voor aarde en Noorden, Geel voor Lucht en Oosten, Rood voor vuur en Zuiden en Blauw voor water en westen).
* een staf of wand Met een athame of zwaard gebeid je, met een wand verzoek je. Het is een vriendelijker manier om wezens en de God of Godin uit te nodigen. Je kunt de staf zelf maken van eenr echte tak en versieren naar smaak. beschadig bij het nemen van een tak de boom niet te zeer!
* wierook en/of een wierookvat en wierook en vat aan een ketting is wel handig om de wierook de cirkel mee rond te nemen.
* een pentakel een houten, metalen of soms aardewerken schijf met daarop getekend een pentagram. Hierop zet je gewijde zaken neer als water en zout.
* de ketel of chauldron de driepotige ketel waarin je zaken kunt brouwen maar ook dingetjes kan verbanden (doe dat liever niet binnen)
* de bezem voor en na het ritueel veeg je de ruimte schoon waar de cirkel is en was getrokken. Na gebruik blijft ie buiten de cirkel
* de gesel (alleen gebruikelijk bij de Gardneriaanse of Alexandriaanse covens)

Versier je altaar verder met een mooi altaarkleed (wat je natuurlijk zelf kunt maken) en eventueel de bloemen en vruchten van het seizoen. Vaak hebben heksen er ook een beeld, portret oid staan van wat voor hen de Godin en/of de God voorstelt. Nogmaals: je bent naar mijn mening vrij om het in te delen naar jouw smaak en behoefte.

Mijn altaar is niet ingericht via de wicca regels maar eerder zoals ik in mijn opleiding heb geleerd. De elementen zijn erop vertegenwoordigd. Aarde (bij mij een steen) op Noord, Vuur (een kaars) op Zuid, Water op west (schelpen op het dagelijks altaar en een grote , met water gevulde schelp tijdens rituelen) en Veren op Oost (mijn man kan echt niet tegen wierook). Verder heb ik er 1 grote witte kaars op stan voor The Spirit (waarin mannelijk en vrouwelijk zijn verbonden) en 1 kleine witte kaars voor mezelf.Naast het altaar heb ik nog een chauldron, een kristallen bol, een pendeltje en nog wat natuurlijke dingen liggen. Bij rituelen gebruik ik ook verse bloemen en groen.

Verder bij rituelen buiten maak ik het altaar van bloemen. Ik hanteer normaalgesproken de elementen op de gebruikelijke plaats. Hier een recente foto terwijl ik bezig was het altaar vorm te geven:
© Hydrangea Online / Laatste update: 26-07-2004 / 14426 x bekeken