Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Van bladeren en blazersDenk je nét eens lekker op een zaterdagochtend uit te slapen ( mijn favoriete bezigheid als nachtvlinder die doordeweeks om 6 uur op moet) begint het weer: buurman-met-bladblazer!

Wat een vreselijk onding is dat toch. Ik denk écht dat het naast de auto het nieuwste fallus-symbool voor mannen is. Want: hoe groter hoe beter én hoe meer herrie hoe beter, zo lijkt het. En een herrie maakt het. De hele buurt hoort hoe buurman zijn tuin aan het kuisen is.

En zo zit je op een vroege zaterdagmorgen rechtop in bed, terwijl buurman zijn mannelijke behoeftes aan het bevredigen is. Léég moet die tuin…er mag geen enkel blaadje meer blijven liggen, dat is zijn mannelijk ego te na. Want opgeruimd staat netjes, immers. En ik denk, nog enigzins slaperig, terug aan de tijd dat je gewapend met bezem en hark de blaadjes te lijf ging. Wat is daar toch mis mee? Het kost wat meer werk, ja, maar het is lekker bezig zijn in de buitenlucht en het kost geen stroom of benzine, stinkt niet en maakt geen herrie.

Trouwens, je ruimde zeker niet alle blaadjes helemaal op, want dat was slecht voor de natuur, is mij geleerd. Nee, alles wat écht in de weg lag, zoals de blaadjes op je pad, die glad konden worden en waardoor je zou kunnen vallen, moesten weg. En wat je bijéén veegde, werd netjes in een hoek van de tuin gedeponeerd. Het werd vanzelf voedsel voor de tuin en dat is weer goed voor je plantjes.

En dus laat ik mijn tuin voor wat ‘ie is. En wat ergeren buurman en buurvrouw zich groen en geel aan die rommelige tuin van buurvrouw Hydra en haar Lief. Toegegeven, het zou waarschijnlijk wat netter kunnen, maar als ik zie hoeveel “aanloop” ik nog heb in de winter, ben ik helemaal tevree.

En voor de mensen die het niet wisten nog even wat wetenswaardigheden:

* De bladeren zijn prima isolatiemateriaal voor, bijvoorbeeld, je bloembollen
* Egeltjes overwinteren graag in een hoopje droog blad wat tegen een warme muur ( bijvoorbeeld je huis) aanligt
* Lieveheersbeerstjes overwinteren in plantafval
* Uitgebloeide vaste planten hebben (ruigte)zaden voor kleine zangvogels als Groenlingen, Koolmezen, Vinken en Putters; ze zijn ook een prima verblijfplaats voor vlinderpoppen.
* Ook tussen de plantenresten op de grond kunnen vogels nog voedsel vinden
* Daarnaast beschermen de bladeren, takjes en andere 'rommel' de grote verscheidenheid aan bodemorganismen zoals ééncellige wezens, schimmels, algen, bacteriën en natuurlijk de regenwormen. Die voeden zich met afgestorven bladeren, maken de grond los en scheiden waardevolle humus uit

Dus denk nog eens driemaal na voordat je de bladblazer pakt of héél je tuin leegruimt, okee?
© Hydrangea Online / Laatste update: 24-11-2007 / 5422 x bekeken