Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Ben je nu heks of Wiccan, Hydrangea?

Deze vraag krijg ik regelmatig voorgelegd. Of mensen gaan er gewoon van uit dat ik aanhanger ben van de Wicca stroming. Of dat ik een heks ben. Wat "ben"ik dan echt?

Vooropgesteld moet ik je zeggen, dat ik nooit van hokjesdenken heb gehouden. Ik ben nl. bovenal één ding: mezelf. Daarnaast ben ik in maatschappelijke zin ook nog van alles: dochter, vrouw, collega, zus, schoonzus, schoondochter, vrouw, mens, noem maar op. Misschien maakt mijn antwoord het er daarom niet simpeler om:

Ik ben géén wiccan, maar weet er wel het één en ander van. Noch ben ik alleen heks ( hoewel ik de naam graag draag en beschouw als een eerbetoon aan alle vrije zielen die zijn gestorven omdat ze zo werden genoemd). Ook ben ik geen tikje Druïde. Of een snufje Sjamaan. Ik weet van allerlei stromingen wel een beetje, omdat ik in het begin van mijn "carriere" als paganist me breed heb georiënteerd. Maar alleen mezelf uitsluitend heks noemen, dat zou het werk wat ik in naam van de Godin doe, voor mijn gevoel ernstig tekort doen.

Als ik het officiëel hou, dan mag ik mezelf Priesteres van Avalon in de 2e graad (oftewel ik heb 2 van de 3 jaar doorlopen) noemen. Priesteres is meer dan heks alleen, is mij geleerd en zo heb ik dat ook ervaren en beslaat ook een groot deel lichtwerk. Verbonden zijn met zowel aarde als kosmos, lijnen naar Atlantis, Egypte en Lemurië.

Kortgezegd zou ik het daarom gewoon houden op Priesteres van de Godin. Ik dien vooral Háár en daarnaast natuurlijk de eenheid en balans met het mannelijke, vanuit mij-zelf en met een solide basis die ik in de opleiding verkreeg en altijd bij me zal dragen en blijven uitvoeren.

Het is een innerlijk Zijn en het feit dat ik graag zwart draag maakt me dus niet het één of het ander. Dat is soms pentagrammen draag, of juist heel andere tekens evenmin. Dat ik naast de Keltische Goden ook het Egyptische pantheon aanhang en ook Maria Magdalena eer dus ook niet. Het kán namelijk allemaal samengaan, sterker nog, het hoort ook samen in mijn gevoel. En ik geloof niet, ik wéét en heb ervaren.

Ieder mens is uniek, en dus ook in zijn of haar beleving van dingen, zoals levenswijze en religie. Iedereen is zijn eigen ervarings-deskundige en jouw ervaringen, jouw innerlijk weten is nooit en te nimmer ondergeschikt aan dat van een ander. Leef je eigen waarheid, zoals ook ik dat elke dag naar mijn beste kunnen doe en word daarmee Priester of Priesteres in jouw eigen kracht en Zijn.

En ik denk dat we met dat laatstewel zijn aangekomen bij wat voor mij de kern is.

Een warme groet,
Hydrangea


© Hydrangea Online / Laatste update: 27-10-2006 / 4414 x bekeken