Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
BOS : hoe te beginnen ( Noita Akela en Giomanach)

Noita Akele stelde me de volgende vraag:
Hey Hydrangea, Ik ben al een paar jaar bezig met wicca. Ik heb bijna al m'n tools (veel zelfgemaakt)en leer nog steeds bij. Deze site is de meest goede site die ik al gevonden heb. Proficiat ermee. Nu had ik wel een vraagje: Ik vind dat de tijd is gekomen om aan m'n B.O.S te beginnen, heb jij goede raad die je kan meegeven voor me voor ik eraan begin. Blessed be noita akela

en kort daarna kreeg ik van Giomanach deze vraag:

hey hydra net zoals noita jieronder zou ik zelf ook graag wiille starten maar weet ook niet goed hoe te beginne aan men book of shadows enige sugesties ?? lieve groetjes en blessed be

Ik heb besloten deze beide vragen in één te behandelen, omdat ze eigenlijk hetzelfde zijn:


Jullie hadden beiden eenzelfde vraag gesteld in mijn gastenboek, aangaande het starten van je eigen BOS.

Een BOS is in mijn beleving een boek waarin jij jouw ontwikkeling op het paganistische pad bijhoudt. Omdat het JOUW pad is en niet die van een ander, houdt dat dus ook direct in dat het een heel persoonlijk boek wordt. Geen enkel BOS zal daarom lijken op het andere.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat jij voor jezelf bepaalt wat je prettig vind. Hierbij kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Wat voor boek wordt het? Koop je een van de mooie kant-en-klaar versierde, zoals op vele beurzen en in winkels verkrijgbaar? Of schaf je liever een dummyboek aan wat je zelf versiert? Er zijn ook meer dan genoeg mensen die het in een simpele multo-map stoppen of hem zelfs geheel in de computer opslaan.
Wil je het met de hand schrijven ( en dan nog: met een gewone balpen of potlood of ga je op sjiek met een vulpen of een veer?) Ga je het versieren of houd je het simpel en…schrijf je in gewoon Nederlands of liever in geheimschrift of uitsluitend in symbolen. Kortom: wat past bij JOU?

Ik denk dat je voor jezelf deze en andere vragen die bij jezelf opkomen kunt beantwoorden en dan ga je aan de slag. Hoe je begint en wat je erin zet is ook weer, ik weet het wordt saai, jouw keus. Je kunt het uitsluitend gebruiken voor het opschrijven van rituelen en sabbats/esbast die je vierde. Of zet je er ook graag, als een soort “dagboek” je verdere belevenissen op heksenpad in?

Ikzelf heb overigens een heilig boek in symbolen voor de jaarfeesten en een journal voor alle andere dingen die ik graag voluit schrijf. Maar zoals ik al zei: dat is mijn keus en wat jullie doen voor jezelf is altijd goed. Zolang je er zelf maar happy mee bent!

Ik hoop dat ik jullie hiermee op pad heb geholpen. Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust. En succes met het maken van je eigen BOS!

Groetjes
Hydrangea© Hydrangea Online / Laatste update: 26-05-2006 / 3572 x bekeken