Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Het roken van Hydrangea (Ruben)

Van Ruben ontving ik de volgende vraag, die gaat over het gebruik van Hortensia/Hydrangea vanwege het halucinerende effect:

Hallo, ik moet voor school een bereiding met buxus en een bereiding met hortensia vinden... Ik had ook ergens gelezen dat je van hortensia's stoned kan worden, klopt dit?


Ha Ruben,

Inderdaad wordt Hydrangea gerookt vanwege het halucinerende effect. Het is echter een héél gevaarlijke bezigheid, omdat er maar één soort echt te roken is. Die heet de Hydrangea Paniculata. En zelfs dan zijn er nog risico’s aan verbonden. In de plant zitten hoge concentraties gifstoffen en allergie veroorzakende stoffen. Ik hoop dus ook echt dat je deze vraag stelt ivm een schoolopdracht en niet dat je overweegt om het zelf te gaan proberen, want ik raad je dat TEN ZEERSTE AF!

Hierbij nog een stukje tekst wat ik erover vond op de site van Groei & Bloei ( www.groei.nl):

Wat zegt de wetenschap erover?
Volgens het standaardwerk van Christian Rätsch "Enzyklopedie der psychoaktive Pflanzen" kan de Hydrangea Paniculata, variëteit grandiflora (rispige Hortensia) een euforiserende werking hebben. Het gebruik ervan wordt echter ten zeerste afgeraden. De gedroogde bladeren of bloemen zouden, indien gerookt, soortgelijke effecten als marihuana hebben. Maar de bladeren bevatten ook blauwzuurverbindingen en stoffen, die contactallergieën veroorzaken. De eventuele geestverruimende effecten worden daardoor in hoge mate overheerst door de zeer schadelijke eigenschappen.

De juiste hoeveelheid werkzame stof is in het geheel niet vast te stellen, waardoor een overdosis of vergiftiging onherroepelijk op de loer ligt. Volgens het Trimbosinstituut, kenniscentrum voor verslavingszorg, kan het roken van de juiste hortensia een lichte roes veroorzaken, maar het instituut benadrukt ten zeerste dat de hortensia ook een giftige stof, hydrangine bevat, die misselijkheid, maagpijn, overgeven en diarree tot gevolg kan hebben.

Het blijkt dat de algemeen in Nederland geplante bolhortensia’s (Hydrangea macrophylla) met de bekende roze, blauwe en witte bloemen worden vernield om het vermeende geestverruimende effect. Deze hortensiavariëteit heeft echter totaal geen psychoactieve werking.

Helaas zullen planten die bezoek hebben gehad van ongewenste hoveniers een jaarlang minder bloemen opleveren.
U kunt veel informatie vinden op internet over de Hydrangea op o.a. www.trimbosinstituut.nl.


Ik wens je veel succes met je schoolopdracht. Laat je me nog horen hoe deze is beoordeeld?
© Hydrangea Online / Laatste update: 18-04-2006 / 12155 x bekeken