Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Opa's TuintjeAls kind was ik al bezig met aarde, met plantjes en dieren. Dat begon al vroeg en is eigenlijk nooit meer echt overgegaan. Over mijn band met plantjes en het kweken ervan kan ik van alles vertellen. De hoogtijdagen waren toch wel in mijn lagere schoolleeftijd.

Het begon met het kweken van plantjes op mijn slaapkamer. Maïs in een grote pot bij een kamerpalm, per ongeluk gezaaid en na ontdekking zorgvuldig opgekweekt tot een echte, heuse kolf. Tuinkers op een laagje watten en..als klap op de vuurpijl: zich langs mijn raam omhoog slingerende doperwtjes. Natuurlijk werd mijn drang steeds groter en dus kreeg ik een hoekje in de tuin van mijn ouders. Vol plezier en enthousiasme wroette ik dagenlang in de grond, maakte mooie regeltjes waarin ik zaaide: sla, radijsjes, tomaatjes en ik pootte ook wel een paar aardappelen. Ik hield het keurig bij en wiedde en bewaterde alles regelmatig en zag de plantjes dan ook gestaag groeien.

Op school begonnen ze met een schooltuintjesproject en dat was natuurlijk koren op mijn molen. Ik maakte een prachtige tuin. Mooi qua indeling en ook met goed verzorgde plantjes. Regelmatig aten we thuis iets wat ik in mijn tuintje had gekweekt en na het schooljaar beslisten alle leraren wie het mooiste tuintje had. Ik won toen de eerste prijs, kreeg een mooie trofee en ben nog altijd trots.

Mijn inspiratie was mijn opa aan moeders kant. Hij woonde samen met oma en een oom in onze straat, schuin tegenover mijn ouderlijk huis. Opa had een grote volkstuin bij het oude station in ons dorp. Opa hield van zo min mogelijk gif gebruiken en deed veel van zijn ongediertebestrijding dan ook biologisch. Zeer zelden kochten we dan ook groenten en aardappelen bij de winkels, want wat opa produceerde was genoeg voor het onderhoud van 2 families.

En ik..mocht mee. Kreeg een hoekje op zijn tuin en zag hoe opa met liefde en geduld zijn tuin bestierde. Hoe hij één was met de natuur en moeder aarde en hoe dat prachtige verbond leidde tot grote oogsten boontjes, aardappelen en andere groenten. Ik graaide daar ook heerlijk rond in de grond en deed mijn best van hem te leren. Ik droomde veel, nu nog, en soms vind ik het wel eens jammer dat ik niet beter heb opgelet. Want opa kon ons veel leren. Zoals hij dat ook bij mijn moeder deed over de planten, hun eigenschappen en hun nut in tuinbouw en geneeskunde.

De tuin had nog een leuke bijkomstigheid: in oogsttijd hadden we het enorm druk. De groenten moesten worden schoongemaakt en ingevroren en ik hielp altijd graag mee. En zo staan op mijn netvlies gebrand de avonden lang dat ik boontjes ging zitten schoonmaken en breken bij opa en oma thuis, een grote zinken teil vol. En dat onder het genot van een kopje thee met een wolkje melk. En hoe we die later blancheerden en in zakjes deden die we met zo’n ingenieus smeltapparaat dan dichtmaakten. Hoe opa kool schaafde om zelf zuurkool te maken en hoe de kelder tot aan de rand werd gevuld met aardappelen. En de schuur vol bonen die daar hingen te drogen, zodat opa ze het jaar erop weer kon zaaien.

Gek genoeg, als ik weer eens iets zaai, zoals vorig jaar tomatenplantjes, denk ik altijd even aan opa. Hij is ons alweer jaren geleden ontvallen, maar is ook typisch zo iemand die je om je heen blijft voelen. En als ik dan weer iets zaai, dan voel ik dat hij over mijn schouder meekijkt en mij adviezen in de oren fluistert....© Hydrangea Online / Laatste update: 17-04-2006 / 4098 x bekeken