Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Sekmet

"Seek no more for I am Sekhmet!
Walk in gentleness, for I will reside within you
so that you may feel the power of fearless compassion
and that you may speak with my voice.
Partake of my knowledge and power.
I explain all Visions...
I reveal Great mysteries..."
*Haar naam betekent letterlijk “Zij die Krachtig is”. Zij is de VuurGodin met het leeuwinnenhoofd. Vertegenwoordiging van de agressieve aspecten van het vrouwelijke en echtgenote van Ptah. Godin van de zonsondergang, oorlog en vernietiging maar ook van wijsheid. Beschermster van rechtvaardigheid. Tweelingzuster van Bast of Bastet, de Godin met het Kattenhoofd. Waar Sekmet staat voor “het destructieve” is Bast een vertegenwoordiging voor het positieve. Samen vormen zij een eenheid als yin en yang.

Volgens de overlevering werd zij door Zonnegod Ra gecreëerd om de mensheid te straffen voor zijn zonden, maar Ra bedacht zich naderhand. Sekmet slachtte nl. de mensheid af en dat was niet de bedoeling van Ra. Volgens de overleveringen werd Sekmet in de val gelokt door haar te laten drinken van een mengsel van bier en rode kleurstof, waarvan zij dacht dat het bloed was. Toen zij dronken was, transformeerde Ra haar in Hathor. Stukken milder Godin der Liefde.

Verder las ik nog de uitkeg, dat Sekmet , als zij destructief bezig was, alleen de mate van destructie toepaste die nodig was in de tijd. Zij zou zich dus niet te buiten gaan aan excessief en onnodig geweld. Wel trad zij op tegen hen die ingingen tegen de Ma’at, de orde der dingen.

Sekmet als beschermster van al het negatieve word vaak en geheel ten onrechte als een volledig negatief iets ervaren. Ik zie dat toch iets anders, want niet alleen heb ik haar energie ervaren als iets heel mooi en liefdevols, zij maakt tevens deel uit van het grote geheel dat de balans in stand houdt. Zij is ook Heleres, Moeder en Beschermster. En: zonder negativiteit en destructie is er ook geen positiviteit en schepping.

Sekmet, symbool van het vuur dat zuivert is tevens een groots aanbeden Godin als krachtige heleres. Zij bezit grote magische krachten. Om die reden is zij vaak een patroon voor allerlei soorten Helers onder ons.

*
Zoekt niet verder want ik ben Sekmet
Beweeg je voort in voorzichtigheid, want ik verblijf binnen in jou
Zodat je de dappere kracht van mijn kompassie kunt voelen
En kunt spreken met mijn stem
Deel kunt nemen in mijn kennis en kracht
Ik verklaar alle visioenen
Ik onthul Grote Mysterieën

voor het eerst geplaatst op 22-02-2006
© Hydrangea Online / Laatste update: 22-02-2006 / 5566 x bekeken