Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De Ankh

Als jong meisje had ik een enorme fascinatie voor alles wat Egyptisch was. De gekte ging zover, dat ik als eindexamenstuk zelfs een enorme scriptie schreef over het land, de geschiedenis ervan, de gebruiken, goden etc. Ik kreeg er ook een schitterend cijfer voor.

Later belandde ik meer richting het volk wat ment Kelten noemt , toen werd Avalon punt van focus en nu is dat inmiddels weer een eind uitgebreid tot..jawel..Egypte. Omdat ik de laatste tijd de Ankh nogal eens op mijn pad tref en ook de kracht van dit prachtige symbool heb mogen ervaren, leek het me uitermate passend om aandacht te besteden aan dit symbool:

De meeste mensen kennen de Ankh wel. Een symbool wat nog veel weg heeft van een kruis alleen het bovenste deel is dan een lus. De Ankh is ook bekend van zijn afbeelding bij verschillende Goden en in het boek der doden. Wat is het nu eigenlijk? Er zijn ontzettend veel verschillende verklaringen en een aantal ervan zal ik hier neerzetten. Persoonlijk vind ik trouwens, dat de echte Ankh die is, die twee benen heeft en niet een, zoals je vaak ziet. In mijn optiek stroomt de energie beter en is de Ankh ook echt zo bedoeld. Maar ik kan me voorstellen, dat anderen daar weer anders over denken.

Als je de letterlijke vertaling zou nemen, dan is het “leven”. Dit betekent het symbool als hiëroglief in ieder geval ook. Men zegt, dat de naam mede afstamt van “Sa”, een Egyptisch amulet dat werd gebruikt voor magische bescherming. Veel mensen noemen het ook de sleutel van het leven. De Ankh zou onsterfelijkheid geven en de uitbeelding hiervan vind je terug in de afbeeldingen waarin overleden farao’s door de Goden tot leven worden gewekt middels de Ankh.De Ank is tevens een vruchtbaarheidssymbool. De lus representeert de zon, en het T-vormige gedeelte van het kruis de aarde. Ook wordt dit symbool gezien als het heilige verbond van Godin Isis en God Osiris, echtpaar en broer en zus, ouders van de Valkgod Horus. De lus stelt hierbij Isis voor, het T-kruis Osiris. Samen zijn zij één, in perfecte balans. Ook heeft de Ankh wel iets weg van een mensfiguur, de lus als hoofd, de horizontale lijn de armen en de verticale lijnen de benen.

De Ankh werd ook afgebeeld in zuiveringsrituelen, waarbij een stroom van Ankhs word uitgestort over de persoon die de zuivering ondergaat. Hiervan zijn bewijzen gevonden in tempels in Opper Egypte.
Ook in tempels wordt de Ankh veelvuldig gezien in de handen of in de buurt van diverse Goden en Godinnen. Vaak hield de God/Godin in kwestie de Ankh vast in de ene hand en een scepter in de andere. Vaak werd het symbool dan gezien als teken van eeuwig leven.

De Ankh werd later ook vaak teruggevonden als spiegel. Een prachtige symbolische wijze om te laten zien dat leven en dood elkaars tegenover gestelden zijn. Dergelijke spiegels werden ook gebruikt om te divineren.

In later tijden werd de Ankh gebruikt door Christelijke tradities, waaronder de Koptische kerk, die het symbool adopteerden als hun specifieke kruis genaamd crux ansata. Ook wordt gezegd dat de Christelijke kerk de Ankh als basis gebruikte voor het alom bekende kruis.

In het heden word de Ankh nog altijd beschouwd als een bijzonder krachtig symbool. Veel mensen dragen het, anderen gebruiken het als middel om healing te geven. Aan de benen vastgehouden trekt men energie naar zich toe, aan de lus vastgehouden stuurt de Ankh juist energie. Ik heb de krachtige energie van de Ankh inmiddels mogen ervaren en vind het een bijzonder mooie energie die zich echt richt op het scheppen van ( meer) balans in je.eerste plaatsingsdatum 22 februari 2006
© Hydrangea Online / Laatste update: 22-02-2006 / 9751 x bekeken