Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Wat is Wicca en Hekserij ( Diane en Elise)

Geheel los van elkaar vroegen Diane en Elise mij hoe ik tegen Wicca aankijk en Diane vroeg nog specifiek het volgende:

Ik heb een vraag, want ik ben er nog steeds niet uit. Wat is nou het verschil tussen wicca en hekserij?
Ik lees op jouw site de wicca een religie is, en hekserij een leefwijze. Wat bedoel je daar precies mee?

Hopelijk kan je me het lang gezochte antwoord geven.

Brightest Blessings!
Diane


Ik kan je alleen vertellen hoe ik er tegenaan kijk. En mijn zienswijze kan verschillen van wat een ander vindt en is zeker geen "vast" gegeven. Ik zal je proberen uit te leggen hoe ik er tegenaan kijk:

Wicca is een jong iets, ontstaan in de jaren 60, dat staat vast. Het heeft een sterk hďerarchische opbouw en kent vele regels en regeltjes. Daarnaast is het element God en Godin altijd aanwezig. Inwijding is feitelijk een "must".
Hekserij, of het Priesteres-schap waarbinnen ik wordt opgeleid, is vaak vele malen ouder. Je hebt er verschillende stromingen in die elk hun eigen achtergrond kennen. Het kent ook wel regels, maar is minder dwingend daarin. Je hebt in de groep heksen ook heel veel solitairen, die vaak ook nog eclectisch zijn. M.a.w.: zij werken alleen en snuffelen aan allerlei tradities, waarvan zij de onderdelen die hen aanspreken behouden. Ook ken ik heksen die helemaal niets hebben met een God en een Godin. Zij hangen meer het idee van Gaia, Moeder natuur, Het Al o.i.d. aan en noemen het dan ook vaak geen religie maar een levenswijze. Velen van hen zijn of willen niet ingewijd en zij achten zichzelf geen haar minder heks dan hen die dat wel zijn. En dat geeft ook niet. Een wicca zal in zo'n geval al kunnen zeggen, dat iemand dan geen echte heks is. En misschien is dat nu het verschil waar jij naar zoekt?

Ik als Priesteres in opleiding van Avalon en de Godin ben uiteraard overtuigd van Haar bestaan. Net als dat van haar gezel God. Ik werk met hen samen en ook apart maar vereer met net zoveel liefde Spirit, het harmonisch samenzijn van zowel mannelijk als vrouwelijk. Ik ben en word ook nog steeds verder ingewijdt in de mysteries van mijn stroming die eigenlijk niets meer te maken heeft met hekserij alleen, maar veel verder gaat dan dat....ook met lichtwerk, bijvoorbeeld.

Ik besef me, dat mijn verhaal het er duidelijker maar ook onduidelijker voor je op kan maken. Maar misschien geeft het ook aan, de grote complexiteit van de verschillende manieren waarop de levenswijze en/of religie wordt opgevat. Het is en blijft , ondanks allerlei regels en wetten van bepaalde stromingen, toch iets heel persoonlijks.

In Liefde en Licht groet ik je
Hydrangea
© Hydrangea Online / Laatste update: 11-02-2006 / 5632 x bekeken