Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De PuntmutsIedereen weet dat heksen over het algemeen niet alleen worden uitgebeeld als afzichtelijke oude vrouwtjes in jurk en met bezemsteel, vaak zijn ze ook voorzien van de welbekende puntmuts. Een zwarte puntmuts met een brede rand. Iedereen weet waar dit hoofddeksel voor staat. Maar…waar komt dit kenmerkende onderdeel van ’s heks garderobe nu eigenlijk vandaan? Hydrangea ging op onderzoek:

Er zijn meerdere verklaringen te vinden, maar dat wat er voor mij wel bovenuit stak is de verbinding met het Goddelijke. Zo zijn er munten gevonden met daarop een afbeelding van de Godin Diana, die een puntmuts draagt, maar dan eentje zonder rand. Ook onder de kledingstijl tijdens 14e tot 16e eeuw zie je diverse malen de punthoed/muts terugkeren. De ene keer als dagelijks hoofddeksel voor de dame van stand, de andere keer als een soort rijhoed voor tijdens het paardrijden. Ook de puriteinen, die zich mede naar Amerika begaven, hebben dit soort mutsen gedragen. In die tijd dat zij zich in het beloofde lans settelden, waren heksenvervolgingen ook een normaal iets. Ook in Italië werden trouwens punthoede gedragen, daar heetten ze Henin en dan was er ook nog de twee-hoornige punthoeden, de escofflon, die werd gedragen met een vaak tot op de grond reikende sluier.

Uit een boek van Doreen Valiente blijk trouwens, dat de puntmuts wel een heel eind verder terug kan gaan in de tijd. Er zijn nl. grotschilderingen gevonden waarop mensen staan afgebeeld met een puntmuts op. Ook zijn er bij opgravingen ooit gouden puntmutsen gevonden, welke na studie een waarschijnlijk ritueel gedragen kalender is geweest. De gouden rituele puntmutsen zijn waarschijnlijk erg oud, en stammen uit de periode van 1400 tot 800 voor Christus. Ze zijn gevonden in midden-Europa.
Ook bij de azteken werd een rituele puntmuts gedragen en wel door hogepriester Topiltzin, één van de verschijningsvormen van Quetzalcoatl een hoofdgod van hen. Hij werd gezien als half mens half god en de puntmuts was één van zijn kenmerken. En op een aantal afbeeldingen waarop de vrouwelijke strijdsters de Amazones zijn staan, is ook duidelijk te zien dat ze met een puntmuts zijn afgebeeld.

Vanwaar verwerd de puntmuts dan toch in de loop der jaren tot een instrument van het “kwade”van de heksen? Er zijn wel theoriëen die de verbinding vinden in het feit, dat zo’n gepunte muts wel heel wat overeenkomsten heeft met een hoorn. De hoorn van de Duivel, wel te verstaan. Zeker ten tijde van de heksenvervolgingen werd er uitgegaan van het feit, dat de heks een verbond had met de duivel en die muts was wel een veeg teken. De muts werd ook vaak gedragen door andere groeperingen die als anti-Christelijk werden betiteld, zoals de Joden en andere Heidenen. En op die manier werd de puntmuts door de jaren heen van ritueel en modieus hoofddeksel een link met het kwaad.

Moderne heksen zul je zelden in een puntmuts treffen trouwens. De enige tijd waarop de puntmuts een soort van gemeengoed is, is gedurende Halloween. De mijne staat in mijn eigen heksenkamertje en ik zet hem soms, voor de grap nog wel eens op. Praktisch is het alleen niet, zo’n hoog ding.

eerste plaatsingdatum 04-02-2006© Hydrangea Online / Laatste update: 04-02-2006 / 7926 x bekeken