Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Spinnen

Het gaat weer richting herfst en dus zie je ze weer in steeds grotere aantallen: spinnen. Alleen al in mijn tuin zie ik er velen zitten en ik vind het schitterend om te zien. Als de zon op hun webben staat, lijken de draden wel van goud. Als ze nat zijn van de dauwdruppels, lijken het wel prachtig ingewikkelde parelkettingen. Ik kan er uren naar kijken. Het werk wat zo’n spin erin stopt, een waar kunstwerk. Een dodelijk kunstwerk tegelijk. Niets is zo metaforisch voor de cycli van het leven als een spinnenweb, bedacht ik me vandaag. Naast een schitterende uiting van creatie, is het tegelijkertijd een bron van voedsel voor de één en een gewisse dood voor de ander. Wreed en soms toch ook mooi, net als het leven zelf.

In wat meer heksenzin staat de spin voor een directe representatie van de Godin. Voor de sjamanen is de Grootmoeder Spin de kosmische weefster van het levensweb. Zij toont zich in haar twee gedaanten: die van schepster en vernietigster tegelijk. Zoals de draden van het web aan elkaar verbonden zijn, zo leert zij ons dat wij en alles om ons heen verbonden zijn. In balans. Als er één flinke draad knapt, dan valt het hele web in duigen. Maar , zoals een spin betaamd, herstelt zij haar web weer. Het leven gaat immers door.In de diverse vormen van bijgeloof zou een spin zowel geluk als ongeluk kunnen brengen. Als ze omhoog kruipt zou het ongeluk betekenen, naar beneden is juist geluk. Een kleine spin zou ook geluk brengen en ik ben ook erg bekend met het bijgeloof, dat het doden van een spin juist ongeluk brengt. Ik geloof dat laatste dus zeer, en je zult mij ook nooit betrappen op het bewust doden van een spin. Ik vind ze schitterend, hoewel ik het zeker niet heb op die enorme huisspinnen. Maar ook die worden netjes gevangen en buiten gezet. Naast dat ze een vertegenwoordiging van het vrouwelijke Goddelijke zijn, doen ze ook wel nuttig werk, per slot van rekening.

De Griekse mythologie komt nog met het verhaal van Arachne, de weefster. Zij haalde het in haar hoofd om de Godin Athene uit te dagen voor een wedstrijd weven. Toen de wedstrijd achter de rug was, was al snel duidelijk dat Athene een veel beter en mooier weefsel had dan Arachne. Die laatste was zó overstuur daardoor, dat zij zichzelf het leven wilde benemen. Maar daar stak Athene een stokje voor. Zij verdoemde haar tot een spin, die de rest van haar leven moest weven om aan voedsel te komen. De naam Arachne is in de wetenschap gebruikt om de hoofdgroep spinnen aan te duiden. Hij zal je wel bekend voorkomen: Arachnidae. En zo heet spinnenangst dan ook arachnafobie.© Hydrangea Online / Laatste update: 06-09-2005 / 10432 x bekeken