Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Feesten van vasten en/of bezinning

Dagen van bezinning en /of vasten

Naast uitbundiger feesten van dank en oogst en van licht, zijn er zeker ook feesten die juist een stuk ingetogener van karakter zijn. Zij draaien om inkeer, bezinning, contemplatie. In eerbied en respect naar jezelf toe, maar ook het groter geheel. Ook deze feesten zijn heel belangrijk en daarom hier kleine greep uit de informatie die ik erover vond.

Christendom

Katholieke veertigdagentijd ( bij Protestanten beter bekend als Lijdenstijd)

Deze periode wordt in het katholieke deel van het land voorafgegaan door het Carnaval (carnvi-vale, wat vaarwel vlees betekent) De periode van de Veertigdagentijd start met aswoensdag en is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen. Het is een bekeringstijd. Zich bekeren is: zich weer (meer) wenden tot God en zich afwenden van alles wat ons van God afhoudt.
Jezus zelf heeft ook 40 dagen in vasten en gebed in de woestijn doorgebracht voordat Hij aan de verkondiging van de Blijde Boodschap begon.
Er wordt sober gegeten en alle overdaad wordt gemeden: geen vlees, geen grote porties, alleen wat noodzakelijk is, geen alcohol, geen snoep of gebak. Alleen op de zondagen wordt deze regel doorbroken.

Ook de periode van Kerstmis wordt vaak aangeduid als een periode van bezinning. Tegenwoordig echter, is het vaker verworden tot een feest overvloedig eten en feesten.


Islam

De vastenperiode, beter bekend als Ramadan, is één van de 5 pijlers waarop de Islam is gestoeld. Gedurende de gehele negende maand van de moslimkalender onthoudt iedereen zich van zonsop- tot zonsondergang ,met uitzondering van ouderen, zieken, zwangeren , menstruerende vrouwen en kinderen, van voedsel, drinken, roken en sex.
Tijdens de Ramadan wordt men ook geacht de zakat (zakaat) el-Fitr (aalmoes) te voldoen. Voor lek gezinslid dient een bijdrage te worden gegeven ter grootte van een maaltijd. Deze aalmoes is bedoeld voor de armen.
Op de laatste dag van de Ramadan is het vrij gebruikelijk om samen de geloofsbeleidenis (Takbier) uit te spreken. Het vasten wordt gebroken met het suikerfeest (Id-el-fitr).

Jodendom

Het Jodendom kent niet zozeer langdurige vastendagen of dagen van inkeer. Het zijn vaker dagen die gevast worden. Jom Kipoer, de vastendag van Esther, TISJA BE’AV, zijn enkele voorbeelden.

Hindoeïsme

Tweemaal per jaar ( meestal in de periode maart / april en in de periode september/oktober) vindt gedurende negen nachten ( "navratri") een bijzondere verering plaats van de oerkracht der natuur, het vrouwelijke aspect van het goddelijke: de verering van Parvati of Durga Mata. Negen dagen lang besteden de Hindoes alle aandacht aan Durga Mata of Parvati, die de mensheid liefde en bescherming geeft. Tijdens beide vereringen vasten en bidden de Hindoes gedurende de negen dagen.

Karva Chauth valt negen dagen voor Divali, in oktober of november. Het is voor vrouwen in Noord-India de belangrijkste dag om te vasten. Een vrouw vast dan voor de gezondheid van haar man, die als haar beschermer optreedt nadat ze haar ouderlijke huis verlaten heeft. De godin die bekend staat als Gauri Mata wordt aanbeden gedurende de vastperiode. Ook in Nederland neemt deze dag in populariteit toe.

(bron: /www.suryamedia.nl)

Paganistisch Samhain

Samhain is het paganistisch nieuwjaar en wordt begin november gevierd. Het staat ook bekend als het feest van de dood. Het is een periode van inkeer en bezinning op alle fronten in je leven. Rust en rustig aandoen zijn ook van groot belang in deze tijd. Kijk maar naar de natuur: in deze tijd van het jaar gaat deze ook in rust. Het zou dus erg tegennatuurlijk zijn om je nu heel druk te maken. Je maakt je klaar voor de tijd die komen gaat en verzet daar het nodige innerlijke werk voor. Neemt afscheid van dingen die je achter je wilt laten en begint te werken aan dingen die je nieuw wilt beginnen of uitwerken. In deze periode eren we ook de voorouders.

© Hydrangea Online / Laatste update: 30-08-2005 / 10942 x bekeken