Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Branwen

Branwen (bran-wen of bran-oo-en).
De naam van deze Godin betekent "prachtige raaf. Van 'bran' wat raaf betekent en 'Gwen' wat rechtvaardig, wit, gezegend betekent. In de Mabinogion was zij de één van de 24 kinderen van de koning LLyr, de zuster van de Britse koning Bran en de vrouw van de Ierse koning Matholwch. In andere folkloristische verhalen wordt juist weer gezegd dat zij de vrouw was van Bran. Wat overeenkomt in beide verhalen is dat zij sterft aan een gebroken hart na de dood van Bran, die sterft in een oorlog tussen Wales en Engeland, als hij haar probeert te redden van de vernederingen die haar man haar aandoet. Zij werd door hem gedegradeerd tot keukenmeid. Branwen kreeg een zoon, genaamd Gwern. Ze wordt beschouwd als één van de vrouwen die het Brits Matriarchaat hebben uitgemaakt, samen met Rhiannon en Cerridwen.

Veel informatie over deze Godin geeft ook aan dat zij “The Lady of the Lake” is, verbonden met de Arthurlegende en deel uitmaakt van één van de Godinnen van Avalon. Zij is symbool voor de soevereiniteit en beschermster van Avalon.. Ook belichaamt zij de aarde maar ook Spirit. In die hoedanigheid wordt zij vaak aangeroepen bij rituelen die met aarde, de aarde te maken hebben. Ze wordt ook veel aangeroepen als Godin van de liefde en correspondeert in het Keltisch Jaarwiel met de herfst-equinox, de overvloed van een van de laatste oogsten van het jaar. Ook staat ze bekend als de Venus van de Noordelijke Zeeën en trekt men vaak de vergelijking naar de Godin Aphrodite.

Branwen vertegenwoordigd vooral het Maagd-jonge vrouw aspect van de Godin, hoewel veel van haar attributen vooral lijken te verwijzen naar het Moeder-aspect. Ze correspondeert met elke wassende maan. Ze kan veranderen in een witte kraai. Haar heilige boom is de Els. Zij bewaakt de chauldron (ketel) van regeneratie. Branwen is patroon voor hen die de liefde willen vinden of juist het gevoel voor een ex-geliefde kwijt willen raken. Ook helpt zij bij het beginnen van een nieuw project en het maken van een frisse start.© Hydrangea Online / Laatste update: 24-08-2005 / 5223 x bekeken