Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Handvasten (heksenhuwelijk)
Ik neem jou
Jij neemt mij
Voor eeuwig verbonden
samen zijn we: WIJ


Handvasten is een prachtig en bijzonder ritueel. Een ritueel waarin je letterlijk aan elkaar wordt verbonden, voor een jaar en 1 dag, voor dit leven (of: zolang de liefde/vriendschap/etc. duurt) of voor eeuwig (dus ook je komende incarnaties). Het is een ritueel wat niet specifiek is voorbehouden aan heksen (paganisten). Iedereen kan het doen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeker als ze de naam “heksenhuwelijk” horen, kun je handvasten met meer dan alleen je liefdespartner. Handvasten vindt plaats tussen mensen met een bijzondere band, familie, vrienden, covenleden. Wat je wilt. Het gaat in deze tijd namelijk met name om het benadrukken van de speciale band, je ziels-verwantschap, die je met deze persoon (personen) hebt. Toch blijft het ook een graag uitgevoerde ceremonie tussen twee liefdespartners. In enkele staten van Amerika is het inmiddels een erkende huwelijksvorm, maar in Nederland zijn we (nog) niet zo ver. Ik hoop wel, dat het nog eens komt en mensen naast een burgerlijk en kerkelijk huwelijk..ook kunnen kiezen voor een handvastritueel.

Handvasten kent veel en ook weinig regels. In bepaalde tradities zijn er hele lappen tekst en hele lijsten van rituele handelingen . Maar ik richt me meer op een aantal basiszaken van het handvasten. Persoonlijk vind ik het veel mooier als je zelf een ritueel bedenkt, je eigen beloften maakt en deze uitvoert of uit laat voeren door de mensen van je keus. Een vertaling van een gelofte die ik op internet vond is deze:

In het bijzijn van hen, bijeengekomen in een cirkel
Familie, vrienden, geesten, elementen en voorouders
Beloof ik van je te houden, je te voeden en je te steunen
je te laten lachen en je zorgen met je te delen
je te beschermen tegen de stormen die je op je pad zult treffen
je te vertouwen en vertrouwenswaardig te zijn voor jou
Ik beloof je een constant licht op jouw pad te zijn
en te lopen in het licht dat jij op mij schijnt.
Voor zolang het wiel des levens draait
Van zonnewende tot zonnewende, van equinox tot equinox
van Samhain langs Imbolc ,Beltane en Lammas en weer terug.
Mijn hart behoort jou en jou alleen toe
Vanaf deze dag en alle dagen van mijn/ons leven (of vanaf deze dag tot in de eeuwigheid)


De (letterlijk) bindende factor in een handvastritueel is , dat de personen die de verbintenis aangaan aan elkaar worden verbonden. Zij geven elkaar de hand en worden met een koord of lint samengebonden. Sommige tradities maken de knoop niet heel strak, zodat de gehandvastte personen hun handen er naderhand uit kunnen trekken en de knoop, het symbool van hun verbintenis, kunnen bewaren. Andere tradities laten de mensen juist 24 uur aan elkaar zitten. Vaak zie je ook dat een deel van het gebruikte koord wordt gegeven aan hen die aanwezig waren bij de ceremonie. Meestal wordt er ook over een bezem heengesprongen. Dit doe je om je verbintenis naar alle werelden toe te bevestigen. Anderen zeggen dat het ook is om vruchtbaarheid af te dwingen. Ikzelf geeft vooral voorkeur aan het eerste.Je kunt ervoor kiezen jezelf te samen te binden, maar je kunt het ook zo groots maken als je wilt. In de meer hiërarchische groepen wordt de handvast gedaan door een Hogepriester en een Hogepriesteres. Val je niet binnen deze tradities kun je feitelijk iedereen vragen die je maar wilt. Of het dus zelf doen. Op internet zijn ook heel veel compleet uitgeschreven ceremonies te vinden (vaak op engelstalige sites). Lees ze eens en die wat jou aanspreekt. Je kunt natuurlijk ook altijd nog je eigen rite schrijven. Of het gewoonweg laten gebeuren. Nogmaals: het is jullie dag, dus maak het dan ook helemaal van jullie en voeg er vooral iets van jezelf aan toe.

Bedenk ook voor hoelang je de verbintenis wilt maken. Zoals ik al zei zijn er 3 gebruikte verbintenissen:

- voor 1 jaar en 1 dag
- voor dit leven (of: voor zolang de liefde duurt, zolang het vuur brandt…)
- voor eeuwig (en dat houdt dus de komende incarnaties in)

Denk goed na voor je de gelofte kiest. Kies hem met heel je hart en leef ernaar. Je kunt namelijk wel je contacten verbreken met iemand waarmee je bent gehandvast, maar je zult voor altijd de band behouden die je die dag hebt gesmeed. Feitelijk zul je er dus altijd voor elkaar moeten kunnen zijn. En dat is niet niks. Maar wel heel mooi. Ik heb wel kunnen vinden, dat stellen die hun verbintenis wilden verbreken, dit ook middels rituelen doen. Mijn mening is echter, dat een dergelijke band nooit helemaal uitgevaagd kan worden.

Wat zijn nog enkele vaak voorkomende factoren tijdens een handvasten?
- Vaak worden tijdens Beltane dergelijke verbintenissen gesloten, maar feitelijk kun je het altijd doen. Wat je wilt
- Vaak drinken de bruid en bruidegom, of de handvast partners uit dezelfde kelk, om hun verbintenis nog eens extra te bekrachtigen.
- Meestal worden er ringen uitgewisseld


© Hydrangea Online / Laatste update: 04-07-2004 / 31708 x bekeken