Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De doos van Pandora (Pandora's Doos)

De Doos van Pandora is een verhaal uit de Griekse Mythologie en draait om Pandora, de eerste vrouw die werd gemaakt door Hephaistos. Hij creëerde haar uit water en aarde.

Zeus , de oppergod was kwaad op Prometheus, die tegen zijn verbod in het vuur had gestolen en aan de mensheid had gegeven. De mensen werden veel te machtig hierdoor ene Zeus wilde de mensheid een lesje leren. Hij gaf Hephaistos vervolgens de opdracht deze vrouw te scheppen. Pandora was beeldschoon. Zij kreeg van alle goeden gaven en één ervan was een vat (volgens andere overleveringen dus een doos) waarin alle narigheid van de wereld zat opgesloten, zodat zijzelf er nooit door zou worden getroffen.

De prachtige vrouw werd door Hermes gezonden aan Epimetheus, de wat minder snuggere broer van Prometheus. Hij was zeer gecharmeerd van deze dame en nam haar tot zijn vrouw. Pandora was erg benieuwd naar de inhoud van de doos, maar Epimetheus verbood haar deze te openen. Toen hij echter op een dag het huis had verlaten, kon ze haar nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Ze opende de doos. Alle ellende die de mensheid heden ten dage kent, kwam hierbij vrij. Of het nu Epimetheus of Pandora zelf was, is wat onduidelijk, maar één van hen sloot de deksel nog snel. Alles was er echter al uit, behalve de hoop. Dit verklaart nu in deze tijd nog, waarom de mensheid ten tijde van oorlog, honger en rampen altijd hoop houdt, zegt men.

Ik vind dit verhaal overigens behoorlijk wat overeenkomsten ebben met het Bijbelse verhaal van Adam en Eva en de beruchte appelboom (bom der kennis). Eva plukte de appel tegens God’s verbod in en stortte met deze daad de mensheid de zonde in ( de welbekende zondeval).
© Hydrangea Online / Laatste update: 08-07-2005 / 75983 x bekeken