Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
De Godinnentempels van Malta en Gozo

Geleid door visioenen, dromen van een geel-rode tempel in een warmer land, belandde ik , tijdens mijn online zoektocht naar die plek op een site over de tempels van Malta. Er was direct herkenning met deze vele zeer oude en zeer heilige plaatsen en dat leverde inspiratie tot het schrijven van een stukje over deze bijzondere tempels.


Mnajdra

Velen weten dit namelijk niet, maar de grotendeels uit megalieten gebouwde tempels op Malta en haar zustereiland Gozo, zijn ouder dan de pyramiden in Egypte. Deze tempels zijn de oudtste tot nu toe bekende op zichzelf staande gebouwen ter wereld en daardoor staan enkelen ervan ook vermeldt op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Zij zijn hierdoor beschermd tegen verder afbraak of vernieling.

Rond 5200 voor Christus settelden de tempelbouwers zich op Malta en Gozo. Er wordt gedacht dat deze mensen voormalige bewoners van Sicilië waren. Op Malta hielden zij zich vooral bezig met landbouw en vanuit dit feit, was het natuurlijk niet zo gek dat zij zich in hun godsdienst richtten tot de moeder aarde. De schenkende, vruchtbare godin, waarvan ook overal op het eiland beeldjes van zijn gevonden.Een weelderig gezette en zeer tevreden ogende vrouw, vaak met haar hand op de buik of een dij. Er zijn geen verdere attributen voor deze godin, omdat haar lichaam, haar aardse volheid in alle tevredenheid, haar attribuut is. Net als de aarde zelf.

De tempels zelf hebben ook een plattegrond die (deels) gekenmerkt wordt door rondingen. Veel tempels hebben kamers die de vorm hebben van een klavertje-drie. Er is een smalle gang vanaf de ingang en die gang splitst zich vervolgens op in de verschillende “kamers”van de tempel. De tempelkamers hadden geen stenen dak, maar eentje die, hoogstwaarschijnlijk, met dierenhuiden bekleed was.De basis voor de tempels zijn vaak behoorlijke grote stenen, trilithons genaamd. Verder zijn er vaak erg mooie doorgangen gemaakt in grote stenen en zijn stenen erg mooi bewerkt zodat ze goed tegen en op elkaar passen. Verder worden er in verschillende tempels decoratietechnieken toegepast die soms het hele oppervlakte van stenen bedekken, zoals spiralen ( welke erg veel voorkomen overal op Malta) en ronde putjes. In Ggantija, een van de grootste en bekendste tempels, zie je beiden terug. Als je je dan indenkt, dat deze bouwwerken rond 5000 vóór Christus zijn gebouwd en men in die tijd dus duidelijk zeer beperkt was in het gebruik van gereedschappen ed. is het bewonderenswaardig te noemen , wat de mensen van die tijd voor elkaar hebben gekregen.


spiralen als versiering (detail)

Mocht je ooit de kans hebben om Malta en Gozo te bezoeken zijn er rond de 52 tempels die je kunt bezoeken. Een aantal van de bekendste zijn: Tarxien, Ggantija, Hagar Qim en
Mnajdra. Ook is een bezoek aan het meest bekendse gebouw van Malta, het Hypogeum is eigenlijk een must. Dit gebouw is een labyrint van ondergrondse kamers en een tempel. Ook is een bezoek aan het nationaal archologisch centrum en de stad Valetta aanbevelenswaardig.© Hydrangea Online / Laatste update: 16-01-2005 / 6961 x bekeken