Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Pan (De Gehoornde)

Great god of all mankind, of nature and of lust
Of the future yet untold and nations in the dust
From an age of wood and stone, through bronze, iron and steel
In the forests and in the trees and in both man and beast
For a hundred-thousand years and onto the future days
He’s the earth, he’s the sky and he’s the solar blaze
Io Pan! God of death and all creation
Io Pan! God of lust and of nature


(Stukje uit de songtekst “Io Pan”van Sukkubus Inkubus)Pan is één van de bekende en meteen ook meest omstreden Paganistische Goden. Ook bekend als Cernunnos en de Romeinse Faunus. Omstreden vanwege zijn uiterlijk (hij was ontzettend lelijk), dat sterk lijkt op een Sater ( half mens, half geit met hoeven) Hierdoor lijkt hij erg op de beeltenis van de Christelijke Satan/Duivel. Een leuker item waardoor hij bekend is, is de Pan-fluit. Pan leeft namelijk in de bossen en speelt daar vaak op zijn fluit om de daar aanwezige Nimfen te vermaken.

Pan wordt gezien als een universele vertegenwoordiging van de mannelijke godheid en mannelijkheid in zijn algemeen, alsmede een personificatie van de Natuur. Zijn naam zou , vertaald, “al” betekenen. Hij is de god van geiten, schapen en herders, maar ook van bijenhouders. Van de natuur, weiden, bossen en de menselijke natuur zelf. Hij is ook een God van muziek, voorspellende gaven en hij schijnt, ondanks zijn uiterlijk, een behoorlijke versierder te zijn. Hij is dan ook vertegenwoordiger van de Lust en het genot. Daarom is hij ook wel de God voor Beltane, het feest van de vruchtbaarheid.

Hoewel men vaak denkt dat hij erg gevaarlijk is, valt dat reuze mee. Hij grenst soms bijna aan het komische, als je al de avonturen , die her en der over hem zijn geschreven, leest. Pan is net als de natuur, soms heel zacht en verzorgend, maar, maak je hem kwaad of behandel je hem slecht, dan kan hij heel erg gevaarlijk, zo niet dodelijk, worden.

Pan is ook nog bekend om de term “panisch”. Hij kan je namelijk de schrik van je leven geven door plots op te duiken en een heel nare schreeuw te geven.© Hydrangea Online / Laatste update: 02-01-2005 / 8708 x bekeken