Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Rhiannon

Rhiannon rings like a bell thru the night
And wouldn't you love to love her
She rules her life like a bird in flight
And who will be her lover...
All your life you've never seen
A woman--taken by the wind
Would you stay if she promised you heaven
Will you ever win...
She is like a cat in the dark
And then she is the darkness
She rules her life like a fine skylark--
And when the sky is starless--
All your life you've never seen--
A woman--taken by the wind
Would you stay if she promised you heaven
Will you ever win...
Dreams unwind.
Love's a state of mind


Wie kent dit niet, het door Stevie Nicks geschreven lied voor Fleetwood Mac, dat , overduidelijk, gaat over de Godin Rhiannon.

Rhiannon (spreek uit als: RHEE-awn-on) wordt ook wel de grote Godin genoemd. Zij is Godin van de paarden en de vogels, wordt beschouwd als een gelijke van de paardengodin Epona. Rhiannon is de Godin van de vruchtbaarheid, de maan, betoveringen, spreuken , poetische bezweringen en de beschermvrouwe van paarden, vogels en de oogst. Ze wordt vaak afgebeeld op -of in aanwezigheid van- paarden, tarwe, fruit en vaak een hond en een sleutel. Rhiannon is ook verbonden met genezing, dood en hergeboorte.

In die laatste hoedanigheid wordt zij ook genoemd de Godin van de onderwereld. Zij reist tussen deze en de onderwereld en begeleidt mensen naar de poorten van het land van de Dood en de transformatie. Dit aspect van transformatie vertegenwoordigt vrede, innerlijke vrede - de weg naar het Hoger Zelf.

Rhiannon huwde Pwyll en baarde een jongentje, genaamd Pryderi. Op een nacht toen zij sliep en haar kindermeisjes moesten zorgen voor haar zoon, vielen al deze vrouwen ook in slaap. Dit had tot gevolg, dat het jongetje de volgende ochtend verdwenen bleek. Bang voor de gevolgen, bedachten de kindermeisjes het volgende: zij smeerden bloed van een hond op het Lichaam van Rhiannon. Toen zij wakker werd, verklaarden zij allemaal dat zij hadden gezien hoe Rhiannon haar eigen zoon had verslonden die nacht. Ze werd veroordeelt tot 7 jarige gevangenisstraf in het paleis van Naberth.

Rhiannon wordt in rituele zin aangroepen in rites die bestemd zijn voor Vruchtbaarheid, sexuele magie, voorspoed en divinatie. Zij wordt ook vaak gelinkt met Lady Godiva, de vrouw die naakt een protestrit te paard hield.
Ter afsluiting nog een stukje poëzie over Rhiannon:

I am The Lady Sovereign. The courage of all Goddesses fill Me, The Witch Warrior lives within My soul. Flowers bloom at the beating hooves of My White Night Mare as I ride across the land, drenched in the Moon's silver glow. Ride with Me, and know thyself ...© Hydrangea Online / Laatste update: 01-01-2005 / 8488 x bekeken