Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Bruto Nationaal Geluk - een concept uit het land Bhutan

Bhutan is een van oorsprong Boeddhistisch landje en ligt in Zuidoost-Azië tussen China (Tibet) en India , in het oostelijk Himalaya-gebergte. Er heerst sinds 1907 een monarchie, welke handelt vanuit de oeroude Boeddhistische waarden en tradities. Het land is weliswaar 1,4 keer groter dan Nederland, maar het is relatief onbekend . Nu denk je misschien “tja , dit is (on)interessante informatie, waar ga je met dit verhaal naartoe?” Welnu daar kom ik nu op:

Bhutan werkt namelijk vanuit een geweldige boeddhistische theorie, die naar mijn smaak overal zou moeten worden ingevoerd: in plaats van te streven naar een zo groot mogelijk Bruto Nationaal Product (BNP) streeft de bevolking en regering van Bhutan naar een BNG, oftwel een Bruto Nationaal Geluk! En nee…het is geen zweverig en ongrijpbaar iets. Sterker nog: het is een uiterst succesvolle manier van leven. Bhutan’s Bruto Nationaal Geluk is niet het tegenovergestelde, maar een verruimd begrip van Bruto Nationaal Product: naast de economische factoren staan ook het milieu, sociale waarden en het innerlijke geluk van de mens centraal. Bij Bruto Nationaal Geluk spreken we over het geheel, de balans als het ware tussen de materiële en de spirituele dimensie.

De gedachte achter het Bruto Nationaal Geluk is namelijk, dat het vervullen van ál je materialistische wensen, niet per definitie leidt tot het hebben van een groot geluks-gevoel. Welzijn, een gevoel van veiligheid , waardering, het vinden van emotionele en spirituele groei, zijn die dingen waaruit duurzaam geluk is te halen.

Alle regeringsbeslissingen in Bhutan zijn dus gestoeld op het feit, dat men een groot BNG wil behalen. Dat houdt in dat het land zowel investeert in de nieuwste technologie (die dan weliswaar geleidelijk wordt ingevoerd om het land niet te overspoelen met westerse spullen), maar tegelijkertijd evenveel aandacht schenkt aan culturele zaken als zang, dans en religie. Dus ook hier vind je de balans tussen het materiële en het spirituele terug. Ook op het gebied van milieu en natuurbehoud doet men hetzelfde. Hoewel het land uit ongeveer 70% naald en loofboombos bestaat, wordt er pas gekapt, als er even zovele bomen zijn geplant. Op die manier blijft de balans in stand.

Deze levenswijze mag zich sinds een tijdje verheugen op grote internationale belangstelling. Sinds de opkomst van de nieuwe globale agenda – de Human Development Index en Agenda 21 van de Verenigde Naties – wordt Bhutan de laatste jaren ook door de wereldbank serieus genomen. Westerse wetenschappers komen naar Buthan, zij zijn begaan met de koers die de wereldeconomie volgt en zoeken samen naar een alternatief voor het: BURNING UP THE PLANET AND BURNING OUT THE PEOPLE.

En nu dit nog even wijs zien te maken aan onze regering en die van de andere westerse landen……© Hydrangea Online / Laatste update: 16-12-2004 / 13910 x bekeken