Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?




Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Paardenbloem (Molsla)

Salade

Voor de dressing
1 citroen (geperst)
3 el appeldiksap
3 el olie
1 el sesampasta (tahin)

Voor de salade
100 g molsla
100 g wortels
150 g bloemkool
1 appel


Bereidingswijze:
Meng de groenten en de appel zorgvuldig. Maak een sausje van de overige ingrediënten en meng het door de salade.

***********************************************

Salade 2

100 gram molsla (of friseesla
100 gram spek (ontbijt of gerookt)
5 cl. water
2 eetl. (wijn) azijn
1 theel. mostert
1 ui
suiker en peper naar smaak


Bereiding:

Was de sla in ruim water en droog hem in een slacentrifuge. Scheur de sla in kleinere stukken en verdeel ze over borden. Pel en snipper de ui. Snij de plakjes ontbijtspek in reepjes en bak ze krokant in een droge koekepan. Bak op het laatst de ui circa 3 minuten mee.

Schep het spek/uimengsel uit de pan en laat afkoelen. Verdeel het over de sla. Voeg aan de pan het water toe, breng het aan de kook en roer het bakvet los. Roer vervolgens de azijn, mosterd en het snuifje suiker erdoor en laat de dressing kort koken. Maak hem op smaak af met vers gemalen peper. Schep de warme dressing op de salade en serveer direct.
*************************************************************

Paardebloemsalade met ansjovisdressing

Generaties konijnen zijn groot geworden door het eten van paardebloemblaadjes. Zonde eigenlijk, de beestjes waren met gedroogd konijnenvoer ook wel groot geworden en dan hadden we de malse blaadjes zelf tot een smakelijke salade kunnen verwerken. In de ons omringende landen wordt de paardebloem met meer egards behandeld. Een paard komt er dan ook niet aan te pas, maar wel de koning der dieren, de leeuw.

Löwenzahn noemen onze oosterburen de plant en de Fransen doen er niet voor onder en noemen hem dents de lion, wat door de Engelsen is verbasterd tot dandelion. De paardebloem heeft ook een groot aanpassingsvermogen. Op lage en vette grond zijn de bladeren breed en maar weinig ingesneden. Groeit dezelfde plant echter op een onvruchtbare plek, heeft hij smalle sterk ingesneden bladeren. Ontkiemt de paardebloem onder een molshoop krijgt hij lange bleke getande blaadjes. En die worden dan weer molsla genoemd.

Benodigdheden:

-200 gram jonge paardebloemblaadjes
-6 ansjovisfilets
-3 tenen knoflook
-1 halve deciliter olijfolie
-3 eetlepels balsamicoazijn
-zwarte peper uit de molen

Aanwijzingen:

Pluk alleen de lichtgroene, heel jonge blaadjes. Was ze en droog ze met een slacentrifuge. Wrijf de ansjovisfilets samen met de knoflooktenen fijn in een vijzel. Roer hier de olijfolie en de balsamicoazijn door. Vermeng de paardebloemblaadjes met de dressing. Strooi er tot slot versgemalen zwarte peper over.


****

Paardenbloemlikeur

Pluk een emmer paardebloemen (vooral bloemetjes, er mogen ook enkele stengels en blaadjes bij maar niet te veel.
Overgiet ze met kokend water tot ze onder staan. Laat ze afgedekt enkele dagen staan.

Giet het sop in een grote pot, en breng het aan de kook, met per anderhalve liter vloeistof een kilo suiker.
Laat een half uurtjje koken, en neem van het vuur.
Voeg er terug per anderhalve liter 1 gemixte citroen bij (met schil en alles), en een beschuit besmeerd met gist, en enkele stukjes gember.

Laat enkele dagen tot een week trekken.

Giet het sopje door een zeef, zodat er geen prut meer in zit.
Giet het mengsel in donkere flessen met een draaidop (want van kurk zou de fles kunnen ontploffen door de kracht van de gisting in de fles...daar zit druk op!!!)

Een maandje of 3 laten staan ergens in een leuk, maar vergeten hoekje.
Langer mag ook, hoe langer hoe lekkerder eigenlijk.

En dan...heerlijk zoete porto-achtige likeur waar je elke dag een glaasje van kan drinken of als aperitief geven aan je gasten...
Je krijgt er wel rode wangetjes van, maar het is zeer goed voor de lever en de spijsvertering.




© Hydrangea Online / Laatste update: 12-12-2004 / 7395 x bekeken