Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?




Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Samhain - Pompoenen en meer

Pumpkin pie

Voor 12 taartpunten:

Voor de vulling:
850 g pompoen
4 eieren
2 el crème fraîche
5 el keukenstroop
2 tl geraspte citroenschil
snufje kaneel
snufje kruidnagelpoeder
Voor het deeg
200 g bloem
1 el suiker
125 g koude boter
snufje zout

1. De oven voorverwarmen op 200°C. De pitjes en de draden verwijderen en op de bakplaat leggen. Het vruchtvlees van de pompoen in het midden van de oven in ca. 40 min zacht laten worden.

2. Intussen voor het deeg de bloem met de suiker, de in blokjes verdeelde boter, het zout en 1-2 eetlepels koud water tot een glad deeg kneden. Tot een bal vormen en tussen twee laagjes plasticfolie uitrollen tot een ronde lap. Een taart of een springvorm met een doorsnee van 28-30cm ermee bekleden en een opstaande rand van ca. 3 cm hoog vormen. De met deeg beklede vorm ca. 1 uur in de koelkast zetten.

3. De pompoen uit de oven nemen en iets af laten koelen. Het pompoenvlees uit de schil lepelen en met de staafmixer pureren; er is 500 gram puree nodig. De eieren met de pompoenpuree, de crème fraîche, de keukenstroop, de citroenschil, de kaneel en het kruidnagelpoeder door elkaar kloppen.

4. De oven weer inschakelen op 200°C. Het pompoenmengsel over de deegbodem verdelen en de taart ca. 40 min in het midden van de oven bakken tot de vulling stevig en bruin gekleurd is. Laten afkoelen, maar wel serveren als hij nog heel vers is.

***************

Pikante pompoen uit de wok

Voor 4 flinke porties:
800 g pompoen
2 stelen bleekselderij
1 steel prei
2 rode of groen chilipepers
1 stukje verse gemberwortel (ca. 2 cm)
handje gepelde walnoten
4 el sojasaus
125 ml groente- of kippenbouillon
2 el zachte azijn (rijstazijn of balsamico azijn)
4 el droge sherry of rijstwijn
2 tl suiker
desgewenst 1 el sojaolie
3 el zonnebloemolie
zout

1. De pompoen schoonmaken en het vruchtvlees eert in plakken van ½ cm dik snijden en dan in even dikke plakjes. De bleekselderij schoonmaken, wassen en in dunne boogjes snijden. De wortelaanzet en het lelijke deel van het groen van de prei verwijderen. De prei in de lengte insnijden, grondig schoonspoelen en in smalle reepjes snijden.

2. De chilipepers wassen en zonder de steelaanzetten in smalle ringetjes snijden. De gemberwortel schillen en fijnhakken. De walnoten in stukjes breken. De sojasaus, de bouillon, de azijn, de sherry of de rijstwijn, de suiker en de sesamolie door elkaar roeren.

3. De wok of een grote koekenpan op het vuur zetten en de zonnebloemolie goed heet laten worden. De walnoten op hoog vuur omscheppend knapperig bakken en weer uit de pan scheppen.

4. De groenten, de chilipepers en de gemberwortel in de wok of de koekenpan scheppen en roerbakken tot de groenten beetgaar zijn. Dat duurt ongeveer 5 min. De noten erdoor scheppen en de saus toevoegen. De groenten op smaak brengen en met wat zout serveren.

Tijd: ongeveer 30 min

****

Pompoenrisotto met shii-take

Voor 4 flinke porties:
800 g pompoen
1 ui
1 el geklaarde boter
1 stukje verse gemberwortel (ca. 2 cm)
300 g risottorijst
zout en versgemalen peper
1 scheut droge witte wijn
ca. 750 ml hete groentebouillon
150 g shii-take of champignons
1 bosje koriander of peterselie
1 el olijfolie
75 g versgeraspte parmezaanse kaas
cayennepeper
1-2 el limoen- of citroensap

De pompoen schoonmaken en het vruchtvlees in 1-2 cm grote blokjes snijden. De ui pellen, de gemberwortel schillen en beide fijnhakken.

In een grote pan de geklaarde boter verhitten. De ui en de gemberwortel kort fruiten. De pompoen toevoegen en mee laten fruiten. De rijst goed door de pompoen scheppen en op laag vuur glazig laten worden .Bestrooien met wat zout en peper. Met de wijn afblussen. Zachtjes laten koken tot de wijn verdampt is en dan scheut voor scheut de bouillon bij de rijst gieten. De rijst zonder deksel op de pan op halfhoog vuur in 25-30 minuten gaar koken.

De paddestoelen droog afwrijven, de stelen er afbreken en de hoeden in smalle repen snijden. De kruiden afspoelen, droogslaan en de blaadjes van de stelen trekken.

Kort voor de risotto klaar is de olie verhitten en de paddestoelen 2-3 min bakken. De helft van de parmezaanse kaas en van de kruiden door de rijst scheppen en de risotto op smaak bregen met wat cayennepeper, zout en citroensap. De paddestoelen en de resterende kruiden erover verdelen. De resterende parmezaanse kaas apart erbij geven.

Tijd: ongeveer 45 min

***

Pompoenen soep

Benodigdheden:
1 pompoen, 1 flinke ui, 1 teentje knoflook, 1 winterpeen, 1 groentebouillonblokje, 1 eetlepel kerrie, vergemalen peper naar smaak, 1 laurierblad, ketjap naar smaak, 1 takje verse peterselie, slagroom.

Bereiding:
Fruit de gesnipperde ui, de knoflook, de kerrie, en het in stukjes gesneden vruchtvlees van de pompoen. Voeg een halve liter water, het bouillonblokje, gerapte wortel, peper, laulierblad en een scheutje ketjap en gehakte peterselie toe. Laat dit 15 tot 30 minuten koken. Verwijder de laurierbald en pureer de soep. Haal de pan van het vuur en doe er een scheut slagroom door. Garneer de soep als met wat gehakte peterselie.

Vorig jaar met Samhain heb ik dit gemaakt, echt heerlijk! Je gebruikt de pompoen zo ook optimaal. De binnenkant hol je uit, en gebruik je voor de soep. In de buitekant snij je versieringen of een gezicht daar doe je een kaarsje in. (Even een tip, probeer aan de binnenkant alluminiumfoli te doen, anders verbrand je pompoen helemaal

****

POMPOENSOEP (vegetarisch)

(4 personen)

600 gr pompoen
2 prei
2 eetl olie
1 l groentenbouillon
laurier, tijm
zout, peper

Was de pompoen, verwijder de pitten (niet schillen) en snijd hem in blokjes.
Was de prei en snijd die in reepjes.
Smoor de groenten samen 10 minuten in een beetje olie en voeg dan de bouillon, laurier en tijm toe. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken tot de pompoen zacht is geworden. Druk een deel van de pompoen fijn met de pureestamper, zodat de soep wat gebonden wordt.
Maak met zout, peper de soep op smaak.

Tip:
Maak de soep af met een scheutje room of yoghurt.

***
kruidige chocolade melk

voor een halve liter melk heb je:
een thee lepel noot muskaat
een eetlepel kaneel
twee eetlepels anijs
een snufje gember poeder
een snufje kruidnagel.
En 3 eetlepels cacao
Kook de kruiden met de melk.
Laat het 3 keer opkoken en je hebt heerlijke kruidige melk.
Je kunt hem altijd kruidiger maken als je wilt. Je kunt hem ook minder kruidig maken
*************************************************************

Samhain wierook
2 delen mirre
2 delen patchoulli
2 delen jasmijn
alle drie recepten komen van Wizardland




© Hydrangea Online / Laatste update: 12-12-2004 / 7647 x bekeken