Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Lichtfeesten

Lichtfeesten vind je bij een aantal grotere geloven. Feesten rondom het licht zijn altijd erg positief en staan vaak bol van de hoop, een belofte van een nieuw begin. Ze zijn vaak letterlijk heel “licht”van toon en zorgen dan ook vaak voor een versterking van het onderlinge gevoel van verbondenheid.

Een aantal bekende lichtfeesten zijn het Christelijke Kerstfeest, het Joodse Chanoeka, het Hindoeïstische Divali of Diwali en het Heidense Yule.

Het Kerstfeest
Dit is wellicht één van de meest bekende lichtfeesten die er bestaan. De Christenen vieren hiermee de geboorte van Jezus Christus, de zoon van de Christelijke God en hij die volgens de Christenen stierf voor de zonden van de mensheid. Jezus werd geboren in een stal in Betlehem en een heldere ster (ook een licht!!) aan de hemel kondigde zijn geboorte aan. Tegenwoordig vieren mensen met Kerstmis vooral het feest van het licht. In de donkerste tijd van het jaar branden we kaarsen en doen lampjes in de kerstboom. Dat is een oude gewoonte: de Germanen vierden hun midwinterfeest al met veel licht. Het branden van kaarsen heeft soms een diepere betekenis. Mensen branden een kaarsje ter gedachtenis aan een geliefd persoon, niet alleen in de kerk maar ook in de huiskamer of zelfs op straat. In het christendom is de kaars en vooral de kaarsvlam het symbool van Jezus, het licht der wereld.


Chanoeka
Chanoeka of Inwijdingsfeest wordt gevierd ter herinnering aan de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem door de Makkabeeën, nadat deze, in het jaar 165 voor Christus, de Syriërs verslagen hadden.
Na de strijd wilden de Makkabeeën de tempel opnieuw inwijden door de zevenarmige tempelkandelaar, menora genaamd, weer aan te steken. Ze konden nog maar één kruikje reine olijfolie vinden. Hoewel de hoeveelheid olie slechts voldoende was voor één dag bleef de lamp door een wonder acht dagen lang branden, precies het aantal dagen dat nodig was, om weer nieuwe zuivere olijfolie te maken.
Chanoeka is een feest dat het behoud viert van de eigen, joodse identiteit. Als herinnering aan het wonder wordt zowel thuis als in de synagoge acht dagen lang een lichtje van de chanoekia, of Makkabeeënlamp, aangestoken met behulp van een extra lichtje, de zogenaamde dienaar. Kinderen spelen met een speciaal tolletje (dreidel), waarop in het Hebreeuws de beginletters van de woorden "een groot wonder vond daar plaats" staan. Ook krijgen zij cadeautjes. Tijdens het feest worden in olie gebakken gerechten gegeten


Diwali/Divali
Divali (ook wel Diwali, Dipavali of Deepavali) is afgeleid van een Sanskriet-woord, dat 'een rij lampjes' betekent. Duurt meerde dagen lang ( van 2 tot 15 dagen) en is een combinatie van verschillende feesten die allemaal hetzelfde thema hebben, namelijk: de overwinning van het goede op het kwade, van de warmte op de kou, van de waarheid op de onwaarheid, van de reinheid op de onreinheid, kortom de overwinning van het licht op het duister. Divali is gewijd aan de godin Maha Lakshmi, de vrouw van de god Vishnu en godin van licht, vruchtbaarheid, geluk en voorspoed, schoonheid en welvaart en de 'patrones' van de huisvrouwen.


De voorbereiding op het feest - in Nederland vooral gevierd door Surinaamse Hindoes - staat helemaal in het teken van zuivering, want 'vuil' is de voedingsbodem voor allerlei vormen kwaad. Het huis wordt daarom helemaal schoongemaakt en versierd met slingers en tekeningen (op de vloer) van bloemmotieven die gemaakt worden van speciaal gekleurde meelstoffen. De geest wordt gezuiverd door meditatie. Het lichaam wordt gereinigd door minstens een week lang vegetarisch te eten en geen alcohol te gebruiken. En na een bad en met schone of nieuwe kleren aan kan men dan met een schoon lichaam, een heldere geest en een zuiver gemoed aan de viering van Divali beginnen.
De voorbereidende en inleidende feestelijkheden duren twee dagen. Men brandt dan al diya's of diva's: lichtjes van aarden bakjes met ghee (een vettige vloeistof van roomboter of spijsolie) en een lontje. Ook ontsteekt men soms vuurwerk, waarbij onder andere de geesten van de overledenen worden herdacht. Het hoogtepunt van het feest is de viering van Maha Lakshmi dat vooral in huiselijke kring plaatsvindt.

Na een ritueel bad wordt de puja (gebed en offer) gehouden, waarbij fruit en bloemen worden geofferd en gebeden worden gezegd, terwijl ook de godin Maha Lakshmi met lofzangen wordt geprezen. Bij het vallen van de avond voeren de oudere vrouwen van de familie voor de deur een plechtigheid uit, waarbij ze met gebeden de godin Maha Lakshmi vragen het huis met haar goede gaven te bezoeken: geluk en voorspoed, schoonheid en rijkdom. Met het oog daarop wordt het hele huis, de directe omgeving ervan en ook menselijke geest met brandende diya's drie dagen lang in licht gehuld, terwijl ook deuren en ramen open worden gezet. Daarbij sluit het licht, als bestaansvoorwaarde voor alle leven, de duisternis buiten, weert het onheil af en brengt geluk, als men tenminste actief en zinvol leeft.

Verder wordt er tijdens de viering van Divali lekker (vegetarisch) gegeten, wisselt men geschenken uit (op de vierde dag) en worden oude legendarische verhalen verteld, zoals het verhaal van de rechtvaardige koning Rama. Tijdens de viering mogen de kinderen meestal langer opblijven en soms verkleden ze zich als legendarische figuren uit de oude Hindoe-verhalen. Het Divali-feest wordt altijd rond oktober-november (in de maand Kartika) gevierd.

Yule
De dag van de langste nacht en de kortste dag , de midwinterzonnewende, waarin paganisten de (komende) wedergeboorte van het licht vieren, de zon, het feit dat vanaf deze dag de dagen weer zullen gaan lengen.Het is een feest van vrede. Van de overwinning van duister op licht. Een strijd tussen koning Eik (Licht) en koning Hulst (licht), waarbij de Eikenkoning wint. Het is de tijd van inspiratie, vooruitblikken en uitgelatenheid. Het valt overigens altijd maar een enkele dag voor het Christelijke kerstfeest. Traditioneel ontsteken veel paganisten een Yuleblok, een blok eikenhout. Ook worden vaak op een blok eikenhout kaarsen geplaatst en gebrand. Hiermee wordt ook de op handen zijnde terugkeer van het licht gevierd.
De yule of joelboom is een symbool voor het wederkerende groen (eeuwig leven) en wordt versierd met rode appels (levenskracht), zilveren kogels (maan) en gouden draden (zonlicht).De kerstboom ontstond bij de romeinen uit de pijnboomplantages die bij de tempels van de Godin lagen. In de nacht voor de zonnewende bracht een priester een heilige pijnboom in de tempel en versierde hem met onder ander het beeld van Attis.

© Hydrangea Online / Laatste update: 03-12-2004 / 14189 x bekeken