Welkom, MM !
Over deze site
Over Heksen
Sabbats & Esbats
Theorie
Rituelen
De Kitchenwitch
Avalon Cirkel
Avalonreis 2006
Mijn schrijfsels
Heksenteksten
Ander moois
Reiki, Licht- en lichaamswerk
Divineren
Plaatsen
Godinnen
Goden
Dingen
Personen & Wezens
Andere Geloven
Nadenkhoekje
Kalenders
Overzichtjes
Foto's
Links
Gastenboek
Contact
Nieuw toegevoegd
Vraag het Hydra
Weblog
Stem op deze site!
Interview, werkstuk of scriptie?
Webdesign & Hosting
by
PBIT Solutions
Wat is een Heks?

Wat is een heks dan eigenlijk?
Is een vraag die je nogal eens te horen krijgt. Vaak is die vraag of de mening over heksen gekleurd door beelden en verhalen uit sprookjes en folklore. Oude, afzichtelijk lelijke vrouwtjes, die al spreuken prevelend kikkerogen en nagels in een grote pot aan het koken zijn. Op bezems rondvliegende wezens die kinderen ontvoeren, mannen betoveren en oogsten laten mislukken, paren met de Duivel en meer van dat soort zaken.Maar ook: jonge vrouwen, die demonen te lijf gaan, kunnen toveren en mensen bevriezen. Dit vooral met dank aan de film-industrie.Heksen zijn niet alleen vrouwen. Een mannelijke heks heet ook gewoon heks en geen magier of DruÔden (DruÔden hebben zeker verwantschap, maar daarover later meer). Heksen zijn verder van alle leeftijden en komen uit alle lagen van de bevolking. Soms zijn ze herkenbaar, aan bijvoorbeeld hun pentagram, maar vaak ook niet. Voor het zelfde geld woont er wel een heks bij jou in de straat en je zult het nooit weten. Heksen waren in de oude dagen vooral bekend als kruidenvrouwtjes. Voor elke kwaal wist zij iets te maken. Ook zag je vaak dat ze werkzaam was als vroedvrouw. Het woord "heks" of Witch is afgeleid van meerdere woorden. Het Duitse woord "Wicken" bijvoorbeeld, wat bezweren betekend. Maar ook vicka een Zweeds woord, wat staat voor heen en weer bewegen of het IJslandse "vitki" wat weten inhoudt. Ook kom je vaak tegen dat het een afgeleide is van een woord wat staat voor "verbuigen" en voor "wijsheid". Je hebt overigens heksen en Wicca's (of Wiccans). Beiden lijken veel op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. In mijn visie is Hekserij meer een levenswijze en is Wicca meer een religie, met de daarbij behorende dogma's. Meer hierover in het stuk over Wiccans. Maar Wiccans zijn heksen en heksen zijn niet per definitie Wiccans. Ook loopt niet iedere heks steevast in het zwart. Heksen kunnen werken als solitair of in een coven. Heksen stellen zichzelf open voor energieŽn om zich heen. Zij zijn daardoor vaak wat gevoeliger voor dingen als andermans gevoelens etc. en worden daarom ook wel eens als paranormaal begaafd gezien.Heksen doen van oudsher wat geheimzinnig over hun praktijken. Niet omdat ze het daglicht niet kunnen verdragen. Maar toch vooral omdat, met name in oude tijden, zij voor hun levenswijze konden worden veroordeeld en dat vaak ook werden. Met de dood (vaak door verbranding of verdrinking), zoals bij de heksenvervolgingen in de middeleeuwen of heden ten dage met een publiekelijke afwijzing van hun omgeving. Hoe dan ook, in alle jaren zijn die veroordelingen toch vooral gebaseerd op onbegrip en angst. Angst die volledig ongegrond is. En onbegrip omdat..tja..mensen zich niet willen of durven verdiepen in de levenswijze. Verder vieren heksen hun maanfeesten of Esbats het liefst als de Maan goed zichtbaar is. En dat is dus nog altijd 's avonds of 's nachts.

Wat viert een heks nu eigenlijk? Haar belangrijkste vieringen zijn de 8 Sabbats of feesten van het Keltisch Jaarwiel. Beginnend bij het nieuwjaar: dat Samhain is genaamd(ook bekend als Halloween). 4 Van deze feesten markeren standen van de zon ( 2 zonnewenden en 2 equinoxen) en 4 Keltische feesten die draaien om vruchtbaarheid, groei, oogst en dood van het (boeren) land. Het zijn feesten om dankbaarheid, groei, goede oogst te vragen aan de goden en om diezelfde cycli in je eigen leven te herkennen en te vieren. Maanfeesten of Esbats hebben hun eigen betekenissen. Er zijn 12 of 13 manen per jaar. Elke maan heeft een eigen naam en betekenis. De verschillende fasen van de maan staan voor de drievoudige godin: Maagd, moeder en oude vrouw. Bij verschillende maanstanden kunnen verschillende rituelen of magie worden toegepast.

Heksen geloven in een kracht die door alles en iedereen heenstroomt. Herkennen de verwantschap tussen henzelf en de natuur en andere mensen. Die krachten en energieŽn hebben vele namen, van Het AL, tot God en Godin, Gaia, Pan..noem maar op. Het is maar net wat de betreffende heks aanspreekt. Er is geen meningsverschil over nodig, want het goddelijke zit in alles en iedereen en daarom erkennen heksen vaak ook, dat alle goden 1 zijn. Er is dus geen "goede"of "verkeerde"god of energie. Het heeft alleen voor sommigen een andere naam. En, hoewel al op menige site gezegd zeg ik het ook nog eens : er wordt geen Duivel aanbeden. Heksen geloven niet in de, door Christenen erkende kwade kracht.Het enige wat ik kan bedenken is dat de God Pan (of de gehoornde) qua uiterlijk weliswaar op de Duivel zoals ie door Christenen wordt afgebeeld, maar daar houdt wat mij betreft iedere vergelijking op.

Dat geloof in de verbondenheid met alles, maakt dat een heks ook zuinig is op de natuur en respect heeft voor al wat leeft en ook zal proberen dit te beschermen. Een heks neemt nooit zomaar iets weg uit de natuur, zonder daarvoor te bedanken en zonder rekening te houden met wat , bijvoorbeeld, de betreffende plant kan missen. Binnen die verbondenheid erkent de heks ook, dat alles een mannelijke en vrouwelijke energie in zich heeft. Die polariteit is belangrijk. Zonder licht is er geen duister, zonder dag is er geen nacht. Goed kan nooit bestaan als er geen kwaad is. Evenwicht daarin is evenwel erg belangrijk.Veel heksen kunnen zich vinden in De 7 Hermetische principeís uit de Kybalion. Maar zoals ik al eerder aangaf: het zijn geen verplichte regels.De heks werkt ook met de elementen. Aarde, water, vuur en lucht. Ook zij zijn verbonden en komen, met ether of de menselijke geest als 5e punt, voor in het pentagram, een symbool wat heksen vaak dragen. Of wat zij als pentakel op hun eventuele altaar hebben liggen. De heks werkt in een cirkel. Dat cirkelwerk houdt feitelijk in, dat het mogelijk is om waar je maar wilt een ritueel te doen. De cirkel beschermt je en maakt de verbinding met alles boven en onder je. Er zijn allerlei spreuken die je kunt maken of uit je hoofd leren om de cirkel te trekken. Die vind je hier terug. ook doet de heks vaak aan
divineren (ook wel waarzeggen genoemd). Een van de bekendste methoden hiervoor is het leggen van Tarotkaarten.

Zoals ik al eerder zei, hekserij kent weinig dogma's. Er zijn wel wat regels waar men zich graag aan houdt. De belangrijkste zijn de wet van drie die feitelijk zegt dat je bij alles wat je doet in de gaten moet houden wat het voor gevolgen kan hebben en de Wiccan Rede, met name het laatste vers.© Hydrangea Online / Laatste update: 21-11-2004 / 47693 x bekeken